Producția de carne favorizează încălzirea globală. Alternativele propuse de specialiști

Producția de carne favorizează încălzirea globală. Alternativele propuse de specialiști Sursa: Pixabay

Încălzirea globală este unul dintre cele mai discutate subiecte la nivelul întregii națiuni. Marile state au luat decizii radicale pentru a reduce poluarea, însă nu este suficient. Se pare că multe lucruri pe care le considerăm banale contribuie la creșterea temperaturii. În urma unui studiu, specialiștii au demonstra că producția de carne este un factor care favorizează încălzirea globală.

Studiul cu privire la modul în care afectează producția de carne încălzirea globală a fost realizat de Michael Eisen, profesor de biologie moleculară și celulară la Universitatea din California, și Patrick Brown, profesor emerit de biochimie la Universitatea Stanford și director executiv al Impossible Foods. Aceasta din urmă este o companie care vinde înlocuitori de carne pe bază de plante.

Cercetătorii au folosit un model simplu de climat pentru a studia impactul agriculturii animale. Aceștia au analizat și perioada de refacere a vegetației pe locurile unde sunt amplasate așezările pentru adăpostirea animalelor.

În urma analizelor amănunțite, Eisen și Brown au constatat că scăderea rezultată a nivelurilor de metan și de oxid de azot și transformarea a 800 de gigatone (800 de miliarde de tone) de dioxid de carbon în biomasă din păduri, pășuni și soluri ar avea același impact benefic asupra încălzirii globale ca și reducerea cu 68% a emisiilor anuale de CO2 la nivel mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Lucrarea noastră arată că încetarea agriculturii animale are potențialul unic de a reduce semnificativ nivelurile atmosferice ale tuturor celor trei mari gaze cu efect de seră, ceea ce, din cauza faptului că am tergiversat răspunsul la criza climatică, este acum necesar pentru a evita o catastrofă climatică", a declarat Michael Eisen, cercetător al Institutului Medical Howard Hughes (HHMI) de la UC Berkeley.

Cei doi specialiști susțin că beneficiile se acumulează rapid. Eliminarea agriculturii animale ar trebui să fie o prioritate la fel de mare ca și eliminarea utilizării combustibililor fosili, este de părere Patrick Brown.

"Eliminarea agriculturii animale ar avea un impact mai rapid și mai mare în următorii 20 până la 50 de ani, fereastra critică pentru evitarea catastrofei climatice, și, prin urmare, ar trebui să fie în fruntea listei de potențiale soluții climatice.

Există o oportunitate enormă, nerecunoscută până acum, de a curba brusc traiectoria schimbărilor climatice în decurs de câteva decenii, cu multiple beneficii suplimentare pentru mediu și sănătate publică și cu perturbări economice minime", a declarat Brown.

Carnea de origine animală poate fi înlocuită pentru a salva planeta

Trebuie să precizăm faptul că atât Eisen cât și Brown sunt vegani de mai bine de șase ani. Ambii au renunțat la consumul de carne atunci când au conștientizat impactul dezastruos al agriculturii animale asupra climei mondiale. Cei doi au discutat de-a lungul timpului despre acest aspect și au analizat beneficiile renunțării la agricultura animală.

Patrick Brown a lansat de curând nuggets de pui și produse din carne de porc măcinată pe bază de plante.

"Conștientizarea impactului potențial a fost o motivație majoră pentru lansarea Impossible Foods.

De fapt, spun de ani de zile că înlocuirea animalelor de fermă în sistemul alimentar global ar da timpul înapoi în ceea ce privește schimbările climatice. Dar, deși știam că această concluzie era corectă din punct de vedere direcțional, comunitatea de mediu și de politici o va accepta doar dacă vom face această modelare riguroasă pe care am făcut-o eu și Mike", a declarat Brown.

Producția de carne favorizează încălzirea globală

Marea majoritate a studiilor realizate până în prezent au studiat impactul agriculturii animale asupra emisiilor de metan provenite de la animale și de la gunoiul de grajd, asupra oxidul de azot provenit din îngrășămintele folosite pentru a crește hrana animalelor și pe dioxidul de carbon produs de creșterea și transportul animalelor și al cărnii. În 2021 a fost abordată și o altă perspectivă: potențialul pe care îl are pășunatul pentru regenerarea vegetației și captarea carbonului din atmosferă.

"Toată lumea știe că metanul este o problemă. Toată lumea știe că animalele de fermă contribuie într-un fel sau altul la încălzirea globală.

Dar zootehnia contribuie la încălzirea globală în două moduri: Contribuie prin intermediul emisiilor și contribuie pentru că, altfel, acel teren ar reține carbon. Majoritatea analizelor se uită doar la unul dintre aceste aspecte", a declarat Eisen.

Potrivit celor doi cercetători, aproximativ o treime din tot dioxidul de carbon pe care oamenii l-au adăugat în atmosferă de la începuturile creșterii animalelor este rezultatul terenurilor defrișate pentru pășunatul animalelor și pentru a cultiva furaje sau pentru a oferi furaje pentru animalele folosite ca hrană.

"Ceea ce nu fusese recunoscut este potențialul mult mai impactant de a debloca emisiile negative prin eliminarea acestei industrii", a spus Brown.

Un stil de viață fără produse de origine animală

Cei doi specialiști care au efectuat studiul recunosc faptul că produsele de origine animale sunt esențiale pentru nutriție, însă oamenii încep să perceapă lucrurile diferit. Aproximativ 400 de milioane de oameni trăiesc deja cu un regim alimentar bazat exclusiv pe plante.

Eisen și Brown, ambii vegani, susțin că plantele pot înlocui aportul de calorii, proteine și grăsimi provenite de la animale. Având o vastă experiență în domeniul nutriției, Brown a declarat că "există dovezi convingătoare că agricultura animală poate fi înlocuită fără ca iubitorii de carne să fie nevoiți să facă compromisuri în ceea ce privește nutriția sau oricare dintre plăcerile senzoriale pe care le iubesc."

Cercetătorii speră ca studiul or să determine autoritățile din întreaga lume să analizeze mai bine acest subiect și să elimine agricultura animală. Având date concrete, cei doi sunt dispuși să facă o dezbatere solidă prin care să își expună punctele de vedere.

"Ceea ce am făcut cu adevărat în lucrare a fost să încercăm să formalizăm ceea ce ar însemna să scăpăm de agricultura animală fără a face lucrurile prea complicate.

Există o mulțime de incertitudini, există o mulțime de necunoscute, dar cred că probabil cea mai mare incertitudine este dacă oamenii se vor uita la acest potențial și vor acționa în consecință ca societate", a spus Eisen.