Evenimentul Zilei > International > Probleme pentru moștenitorul Samsung. Un nou mandat de arestare
Probleme pentru moștenitorul Samsung. Un nou mandat de arestare

Probleme pentru moștenitorul Samsung. Un nou mandat de arestare

Moştenitorul și vicepreședintele marelui grup sud-coreean Samsung, Lee Jae-yong, are din nou probleme cu justiția. Parchetul din Seul a anunţat joi că a cerut un mandat de arestate împotriva sa în cadrul unei anchete privind fuziunea controversată a două filiale în 2015.

 

Lee Jae-yong, vicepreşedintele Samsung Electronics, cea mai importantă filială a grupului, a fost condamnat în 2017 la cinci ani de închisoare în cadrul unui răsunător scandal de corupţie care a dus la destituirea şi încarcerarea fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye.

În vârstă de 51 de ani, el a fost eliberat un an mai târziu, dar în prezent face obiectul unui nou proces.

Biroul procurorilor districtului central Seul a transmis joi că încearcă să obţină un mandat de arestare împotriva lui Lee.

El este acuzat că a luat parte la un caz de înşelătorie privind preţurile în 2015, într-un moment în care Cheil Industries, filiala specializată în modă, alimentaţie şi petrecere a timpului liber, a preluat în 2015 controlul asupra Samsung C&T (BTP).

Fuziunea a fost văzută ca o etapă decisivă pentru a asigura o tranziţie a grupului Samsung spre a treia generaţie.

Ea a fost totuşi criticată pe motiv că valoarea C&T ar fi fost deliberat subevaluată în timpul tranzacţiei. Fondul Naţional de Pensii (NPS), mare acţionar al Samsung, şi-a dat totuşi acordul pentru această operaţiune.

Parchetul a cerut de asemenea un mandat de arestare împotriva a doi foşti directori ai Samsung pentru rolul lor în fuziune, conform comunicatului.

Cererea survine la aproape o lună după ce Lee Jae-yong şi-a cerut scuze pentru planul pe care l-a elaborat pentru a prelua conducerea conglomeratului. El s-a angajat atunci că nu va mai exista „nicio polemică” în privinţa promovării sale şi că este ultimul în linia succesiunii familiale.

Samsung este de departe cel mai mare conglomerat familial sud-coreean, iar diversele sale activităţi industriale reprezintă o parte importantă din cea de-a 12-a economie mondială.

Cifra sa de afaceri la nivel mondial echivalează cu o cincime din produsul intern brut al ţării, informează Agerpres.