Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Prima femeie lipită de scaun
Prima femeie lipită de scaun

Prima femeie lipită de scaun

Pe omul lipit de scaun, îl recunoști dintr-o mie. N-are scrupule, n-are rușine, n-are Dumnezeu. De regulă, e numit tocmai pentru aceste proaste calități, și nu datorită unor valori morale. Are o foarte bună impresie despre sine și se consideră de neînlocuit. Dacă se mai și găsește cineva să îi dea puțin curaj, rămâne neclintit. Stă lipit de scaun și trage pe toată lumea după el. Calcă în picioare demnități, cutume, iar ca ultimă soluție recurge la șantajarea oricui, inclusiv a celui care l-a numit.

N-am mai scris demult. Am rămas fără cuvinte. Laura Georgescu este până la gât într-un scandal care-i arată adevărata față, bine ascunsă până acum în spatele unei măști. Am imaginea acelei povești cu nevasta încăpățânată care a fost lăsată să se înece pentru că, și în ultima clipă, scotea un deget afară din apă și nega ce spunea bărbatul său. Laurei Georgescu, doar capul i-a rămas afară din scandal, dar îl clatină energic a negație.

Primele înregistrări pe care eu le-am publicat și a căror verdicitate mi-o asum fără rezerve, arătau cum Laura Georgescu, președintele CNA, folosea expresii inadmisibile în fața unor copii de clase mici, în interiorul unei școli din București. S-a ascuns de presă, n-a dat nicio explicație vreme de o săptămână, apoi a spus neinspirat că juca un rol. Mințea, evident. Au apărut celelalte înregistrări, și mai relevante pentru comportamentul său abuziv. A mințit, din nou, chiar în fața parlamentarilor din Comisia de cultură. A cerut sprijinul lor pentru a obține înregistrările celelalate, din interiorul CNA, să vadă cine sunt interlocutorii. Un deputat PSD a încurajat-o să-și vadă de treabă. Laura Georgescu a declarat chiar pe holul Parlamentului că duce mai departe agenda instituției. A venit în instituție și a început să caute microfoane prin birou și să facă anchete pentru a descoperi ”turnătorii”. Deputatul PNL Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, care a chemat-o la audieri, i-a cerut demisia și a solicitat în mod public implicarea tuturor celor ce au un cuvânt de spus în piața media să țină sub presiune mediatică CNA până când Laura Georgescu va demisiona. Senatorul PSD Georgică Severin, președintele celeilalte comisii de cultură, îi ceruse deja demisia și apelase la membrii CNA să o izoleze până când ea va renunța la funcție. Laura Georgescu rezistă. Apelează la tertirpuri să nu țină ședințe publice la CNA. Din 19 iunie până pe 8 iulie nicio ședință. Pe 2 iulie, alături de alți doi membri CNA – Valentin Jucan și Florin Gabrea – făcuserăm apel public la deblocarea activității CNA și izolarea Laurei Georgescu. Instituția poate fi condusă de vicepreședinte. Spuneam că noi nu vom mai lua parte la nicio ședință a CNA la care participă Laura Georgescu. Nu avem cum să analizăm emisiuni cot la cot cu președintele CNA care afirmă că șantajul e singura soluție în România, unde nimic nu merge legal, iar față de niște copii, a avut o atitudine inadmisibilă. Laura Georgescu și-a făcut o strategie parșivă: să organizeze ședința publică, știind că sunt prezenți exact opt membri, la limita cvorumului, în așa fel încât, la retragerea noastră din sală, să fim acuzați că noi blocăm, de fapt, activitatea CNA. A demonstrat că aceasta este strategia în chiar declarația ulterioară făcută presei.

Nu mai putem sta cu Laura Georgescu la masa CNA

Am ajuns la birou mai devreme. Nu aveam nicio veste despre ce urma să se întâmple. Pe holul sălii de ședință, mulți ziariști. Stăteau la rând să fie înscriși pe o listă de acreditare. E pentru prima oară când se întâmplă asta, în peste 20 de ani de existență a CNA. Tot o hachiță a Laurei Georgescu, introdusă în Regulamentul de Organizare al CNA, cu ajutorul majorității membrilor CNA pe care ea îi controlează. Colegul meu Florin Gabrea merge din birou în birou să întrebe membrii veniți mai devreme dacă vor să-și afișeze solidaritatea cu apelul nostru afișând pe mesele din sala de ședință mesajul ”Demisia”. El era convins că Laura Georgescu va participa la ședință. Eu mai speram că nu. El a avut dreptate. În sala de ședință, doar trei mesaje ”Demisia!”. Eu și Valentin Jucan eram așezați pe scaune. Puțin mai la stânga, și vicepreședintele Viorel Vasile Buda. Ne spune că suntem opt, cu tot cu Laura Georgescu. E clar! Noi ne așteptam să fim nouă. În sală, intră Laura Georgescu, afișând un zâmbet larg și fals, salutând voioasă invitații și ziariștii aflați pe scaunele din dreapta ușii. Schimb priviri cu Valentin Jucan.  El își pune mâna peste ochi, a dezamăgire. Eu încep să râd rușinată de scenă. Laura Georgescu își trântește de sus pachetul de mape cu hârtiile de ședință. Denotă hotărâre. Ce facem? Hai să plecăm, zice Valentin. Ezităm câteva momente. Ne strângem mapele noastre, ne ridicăm și ieșim din sală fără să spunem nimic. Florin Gabrea era deja pe hol. Mergem într-o sală de așteptare, din apropierea sălii de ședință. Așteptăm, dar nu știu exact ce. Toți ziariștii intraseră în sala de ședință, funcționarii mișunau pe holuri, ca într-o zi obișnuită. Din sală, nu se auzea nimic. Le spun colegilor mei că Laura Georgescu va mai sta câteva minute, apoi va anunța suspendarea ședinței din lipsă de cvorum, fără să spună nimic altceva. Trebuie să mergem noi să-i spunem să plece. Altfel, ea se face că plouă. Ne oprim în fața ușii, în picioare. La masă, așteptau cuminți patru membri, plus Laura Georgescu la mijlocul mesei. Reiterez apelul publicat pe 2 iulie: noi, cei trei, nu mai dorim să luăm parte la ședințele CNA atâta vreme cât Laura Georgescu face parte din corpul decizional. Nu avem cum să ignorăm, să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic și să mergem înainte. Cum poate CNA, având în rândurile sale un membru care înjură și jignește copii, parlamentari, funcționari și membri CNA, jurnaliști, să judece abaterile de la legea audiovizualului? Iată un fragment din ceea ce le-am spus:

”Cum pot membrii CNA să se asocieze cu imaginea Laurei Georgescu?”

Așadar, le spun, dacă rămâneți alături de Laura Georgescu, nu aveți decât să vă asigurați cvorumul de ședință. Sunteți opt, nu aveți nevoie de noi, cei trei membri rămași în off-side. Monica Gubernat precizează că ea a venit la ședință doar pentru chestiuni tehnice. Intervine Florin Gabrea.

”Vreți să vă arăt pe cartonașe, din nou, ce a spus doamna Laura Georgescu?”

Florin Gabrea iese din sală. Nici nu mai pot să-mi privesc colegii așezați la masă. O văd doar pe Laura Georgescu zâmbind răutăcios. Vrea să demonstreze că suntem două tabere: noi, cei puțini, ei, cei mulți și puternici. Foarte bine! Prefer să fiu în minoritate, dar să mă uit în ochii oricui atunci când vorbesc. Îmi cer scuze celor invitați la ședință pentru situația creată și le spun că vom convoca noi, cei trei, o ședință a CNA care să rezolve problemele urgente precum prelungirea/solicitarea de licențe, la care sperăm să vină toți membrii Consiliului, cu excepția Laurei Georgescu. În caz contrar, trebuie să se adune cei opt, care o susțin doar pe ea. Ies din sală, împreună cu Valentin Jucan.

Laura Georgescu minte, dar nu ține minte: s-a contrazis în mai puțin de 5 minute

Plecăm spre birourile noastre. Aflăm mai târziu că Laura Georgescu a început să facă declarații în sala de ședință și că în timp ce ea vorbea, Monica Gubernat a ieșit spunând că nu pentru așa ceva a venit la ședință.  Altfel spus, a lăsat-o vorbind. Laurei Georgescu nu i-a păsat. A continuat să vorbească. Probabil că juca și acum un rol, așa cum spunea că a jucat în fața copiilor de 9 – 12 ani pe care i-a timorat. Camerele video se opriseră. S-a oprit și Laura Georgescu, văzând că între timp mai plecaseră doi membri dintre cei care stăteau cu ea la masă. A rămas cu Lorand Turos. Iese pe hol, să facă declarații presei. În spate, sigla CNA. În față camerele de luat vederi ale Realitatea TV și B1 TV, plus reportofoane ale altor jurnaliști. Vorbește liniar, vrea să pară calmă. E o mască. O folosește des. Aici chiar că joacă un rol.

La 10.28, Laura Georgescu spune despre înregistrările audio: „Cine le-a făcut, cât le-a ținut, care este contextul și dacă așa s-au întâmplat”. Întrebată de un reporter dacă obișnuiește să-și jignească colegii, Laura Georgescu spune: ”Nuuuu. Credeți că dacă de-un an și jumătate, vreun coleg, dacă era jignit de mine, nu ar fi reacționat? Aștepta demersul Realitatea ca să-o spună?”

La 10.32, aceeași Laura Georgescu: ” Știți unde au fost făcute? (n.m. înregistrările). Dacă se dovedește că au fost în spațiul privat… este o viață tensionată, la un moment dat există un derapaj verbal, mi-l asum.”

S-a contrazis în mai puțin de cinci minute: întâi a negat veridicitatea înregistrărilor, apoi și-a asumat derapajul verbal. Minte, dar nu ține minte. Nu vreau să mă gândesc ce-ar face în fața unui procuror DNA…

”Demisia” se plimbă pe holuri. Laura Georgescu la fel. Dar nu se întâlnesc

Privesc la televizor, breaking news: Șefa CNA refuză să-și dea demisia. Se transmite în direct declarația ei. În timp ce-și juca rolul de asuprită, în spatele ei apare Elena Ionică, funcționar public de la direcția Monitorizare. Arată spre cameră mesajul ”Demisia” și face semnul ”ok”. Ce surpriză! Camerele o iau în cadru, evident. Laura Georgescu vorbește despre atmosfera deosebit de ”colegială și productivă”. De râsul lumii!

Se încheie declarația Laurei Georgescu, urmează la cadru Elena Ionică. Povestește abuzurile la care sunt supuși angajații. Reproduce niște expresii interzise în audiovizual. O dată, de două ori… Spune că o citează pe Laura Georgescu dintr-o ședință cu toți funcționarii CNA. Expresiile astea sunt auzite în timp ce în imagine avem sigla CNA. Ce să facă CNA acum? Doar n-o să sancționeze posturile tv, când președintele CNA vorbește așa. Apare încă un angajat, cu mesajul ”Demisia”. Se întrerupe emisia în direct.

”Atmosfera absolut productivă și colegială” se vede: cei doi angajați și-au prins de haine mesajele printate pe foi A4: ”Demisia”. Merg așa prin instituție, la locurile lor. După plecarea ziariștilor,  Laura Georgescu a luat la rând birourile. Își face lobby. Mie mi se pare că e ca rondul de zi dintr-o închisoare, când gardianul încearcă să se împrietenească cu deținuții ca să-i tragă de limbă.

În condițiile astea funcționează CNA. Cei care o susțin, trebuie să-și asume și ceea ce face ea, să-și asume identificarea cu ea. Laura Georgescu nu se lasă. Așa a spus într-o înregistrare difuzată la Realitatea TV.

”Știi cum fac eu la nervi? Nu vrei să știi! Nu transmit nimic, râd, dar când am ieșit de-acolo, te-am spart, fratele meu! Să-ți f… gura mă-tii(…)”

”Direct la ăia mari mă duc. Mă, eu am c…, îți spun foarte clar. Nu mă las!

Aceasta este prima femeie președinte al CNA. Ce imagine dezolantă!

Articolul a fost publicat pe blogul Narcisei Iorga, cutiapandorei.net.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: