Prietenul lui Stantchev, numit secretar de stat

Prietenul lui Stantchev, numit secretar de stat

PSD-istul Doru Laurian Bădulescu, al cărui nume apare în dosarul privatizărilor strategice, a fost promovat în Ministerul Mediului.

Social-democratul Doru Laurian Bădulescu, al cărui nume apare în dosarul privatizărilor strategice ca prieten al bulgarului Stamen Stantchev, a fost numit miercuri de premierul Emil Boc secretar de stat la Ministerul Mediului. Din interceptă rile procurorilor reiese că PSD-istul, fost senator şi şef al Consiliului Judeţean Ilfov, este cel care le-a făcut legătura lui Radu Donciu, fost consilier al ministrului comunicaţiilor Zsolt Nagy, şi Stamen Stantchev.

„De exemplu Radu (Donciu). E unul dintre cei mai buni oameni ai mei. Radu a lucrat pentru un tip. Radu este foarte bine şcolit. Are 51 de ani. A fost director general la Rompetrol. Un tip mare. Atunci când au avut loc schimbările politice, el nu este politician, Dinu Patriciu şi un alt tip pe nume Doru Bădulescu, de la PSD, au făcut o înţelegere ca Doru să-l ia pe Radu să lucreze pentru el şi aşa l-au scos din Rompetrol. Radu a lucrat pentru el pentru nu ştiu câţi ani... Eu sunt prieten cu Bădulescu... Într-o zi Doru a spus - Radu este omul meu...“, explica Stamen Stantchev unui interlocutor de-al său în nişte discuţii telefonice, interceptate de procurorii DIICOT.

Acelaşi Stantchev descrie apoi în aceeaşi discuţie cum a discutat cu Zsolt Nagy şi cum a reuşit să-l convingă pe acesta să-l ia pe Donciu în echipa ministerială. Omul de afaceri bulgar este judecat în România pentru spionaj şi constituirea unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj. În acelaşi dosar, Radu Donciu este acuzat de trădare prin transmitere de secrete.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism spun, în rechizitoriu, că activitatea infracţională a lui Donciu şi Stantchev s-a concentrat pe obţinerea de date şi informaţii confidenţiale referitoare la privatizarea unor societăţi strategice româneşti din domenii precum cel energetic sau de comunicaţii. Aceste informaţii urmau să fie fructificate în interesul unor grupări străine. De la Mediu direct la ANRE

O altă numire-surpriză este cea a lui Petru Lificiu la şefia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Fost PSD-ist, actualmente membru PDL, Lificiu este „boboc“ în domeniul energetic. În 2001, a fost secretar de stat în Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, devenind apoi ministru între 2002 şi 2003, iar în 2004 a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Apelor şi Protecţiei Mediului. „Deşi nu are experienţă în acest domeniu, a primit şefia ANRE pentru că este doctor în ştiinţe energetice“, au precizat, pentru EVZ, surse din sectorul energetic.

Printre marile provocări ale ANRE în următoarea perioadă se numără elaborarea normelor de aplicare a legii privind utilizarea surselor regenerabile, adoptată de parlament în noiembrie fără avizul Comisiei Europene, deşi implică măsuri de natura ajutorului de stat. Cum Lificiu este unul dintre parlamentarii care au aprobat această lege, este obligat în prezent de propriul vot să pună în aplicare un act normativ care poate încălca Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Totodată, Comisia Europeană a iniţiat un pachet legislativ care include depolitizarea totală a reglementatorilor din energie. Astfel, şefii ANRE vor trebui să fie experţi în domeniu şi total independenţi faţă de orice altă instituţie a statului. Pachetul legislativ ar fi trebuit să fie adoptat vara trecută, însă a fost amânat pentru acest an. Din momentul în care propunerea va fi votată de Parlamentul European, statele membre au la dispoziţie 18 luni pentru a implementa directiva.

Ne puteți urmări și pe Google News