Prețurile alimentelor cresc fără oprire. O sticlă de ulei ar putea ajunge la un nivel înspăimântător

Prețurile alimentelor cresc fără oprire. O sticlă de ulei ar putea ajunge la un nivel înspăimântător Sursa: Arhiva EVZ

În contextul inflației crescute, prețul alimentelor continuă să crească constant, deși recent, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a menționat că până în decembrie alimentele vor fi mai ieftine. Astfel, pentru o sticlă de ulei am putea plăti chiar și cu 35-40% mai mult, adică 20 de lei, atrag atenția producătorii.

Alimentele de bază vor deveni din ce în ce mai scumpe, iar în acest context vom putea ajunge să plătim chiar și 20 de lei pe o sticlă de ulei. De asemenea, pentru o pâine am putea scoate din buzunar cu 10% mai mult. Astfel, o pâine care acum costă 1,7 lei, ar putea deveni mai scumpă cu 2 lei sau chiar mai mult.

În aceste momente, preţul la pâine variază între 1,7 lei şi 7,50 lei, dar în unele magazine aceasta este chiar și mai scumpă. Din toamnă, o pâine ar putea ajunge chiar și la 9 lei,

Alimentele de bază se scumpesc

Scumpirile alimentelor esențiale ar fi cauzate de câțiva factori. Fermierii susțin că îngrășămintele pe care le foloseau până acum nu se mai găsesc sau, dacă există, prețul lor este mult mai mare ca în anii trecuți. De asemenea, şi cerealele se scumpesc din ce în ce mai mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul uleiului, producția scăzută de floarea-soarelui a dus la scumpirea lui. De asemenea, și prețurile la energia electrică și gazele naturale au contribuit.

Floarea-soarelui este una dintre culturile distruse de seceta severă din acest an. Dacă anul trecut agricultorii aveau o producţie de seminţe de floarea-soarelui de trei tone la hectar, anul acesta producţia s-a înjumătăţit.

Scumpirea uleiului nu este justificată

Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorului sunt de părere că scumpirea uleiului nu este justificată. Ei au menționat că prețul uleiului este un preț mult mai mare decât prețurilre care se practică în UE.

„Atâta timp cât nu are pe etichetă mențiunea de primă presă, care e un ulei de o calitate superioară, celelalte uleiuri sunt identice din punct de vedere al calității”, a spus Costel Stanciu, reprezentant al Asociației pentru Protecția Consumatorului, potrivit româniatv.net.

Adrian Vasilescu a spus că prețurile vor scădea

Contrat afirmațiilor făcute de producători, consilierul BNR, Adrian Vasilescu, a menționat joi că prețurile vor scădea în perioada următoare, iar aceste certitudini nu reprezintă o speranță, ci vin pe baza unor analize.

Acesta a vorbit despre fenomenul de dezinflaţie în România şi a făcut predicții despre perioadele în care inflația se va stabiliza.