Evenimentul Zilei > Social > Premiul Emmy pentru un regizor român. Documentarul „Vieți, nu note”, premiat în SUA
Premiul Emmy pentru un regizor român. Documentarul „Vieți, nu note”, premiat în SUA

Premiul Emmy pentru un regizor român. Documentarul „Vieți, nu note”, premiat în SUA

Documentarul „Vieți, nu note”, regizat de românul Daniel Druhora, a câștigat premiul Emmy. Românul a obținut distincția în cadrul competiției regionale din Los Angeles.

Premiul Emmy a fost acordat pentru cel mai bun program independent, în cadrul competiției regionale din Los Angeles. Concursul se află la cea de a 74-a ediție. Documentarul relatează povestea a 36 de studenți din cadrul USC, Universitatea din California de Sud. Ei călătoresc în cea mai mare tabără de refugiați din Europa. Speranța lor este că pot oferi soluții inovatoare zecilor de mii de refugiați aflați pe insula Lesvos din Grecia. Studenții din cadrul programului universitar „Inovare pentru crize globale” aplică principii de inginerie, design și antreprenoriat pentru rezolvarea problemelor comunităților aflate în centrul crizelor globale.

„De-a lungul filmului, studenții USC s-au concentrat asupra problemelor legate de canalizare, adăpost, electricitate și educație pentru cei peste 20.000 de refugiați din Tabăra Moria – un loc descris de localnici drept <<pe pământ>>”, a explicat Daniel Druhora, cel care a scris scenariul, co-produs și regizat documentarul.

Niciunul dintre creatorii filmului nu și-a imaginat vreodată că documentarul va câștiga atât de multă atenție în lumea televiziunii. Totuși, Daniel Druhora recunoaște că scopul documentarului a fost de a sensibiliza opinia publică cu privire la tragediile trăite de refugiații din Grecia. „Nu am vrut ca acest documentar să fie doar un alt film bazat pe probleme de care oamenii uită repede”,  a explicat regizorul.

Cine este Daniel Druhora

Daniel Druhora este un român care a emigrat în Statele Unite ale Americii imediat după revoluție. „Vieți, nu note” va avea premiera în România pe data de 17 septembrie, la Cluj-Napoca. La eveniment va participa și regizorul Druhora.

El a lucrat la dezvoltarea și post-producția lungmetrajelor „The Land”, „Gangster Squad” și „The Lego Movie” pentru Warner Brothers și Rideback. După ce a ajuns în SUA, a realizat documentare axate pe probleme sociale. Scurtmetrajul său „Elie’s Overcoat” a câștigat un premiu MPSE Golden Reel. De asemenea, scenariul său „Climbers” despre echipa olimpică de ciclism a Rwandei a fost nominalizat de Forecast Pictures din Paris. A ajuns în semifinala din cadrul competiției Nicholl (The Academy Nicholl Fellowships in Screenwriting).

În prezent, Daniel Druhora produce documentarul „1000 Saras” despre înotătoarea olimpică și activistă Sara Mardini, care a fost acuzată de crimă. Documentarul este realizat în colaborare cu ARD și ARTE. În plus, Daniel regizează un alt documentar, numit „Cloudwalkers”, despre începutul internetului și viitoarea eră a inteligenței artificiale, informează Mediafax.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Dan Druhora (@dandruhora)