Monden
Premiile Ig Nobel 2020. Râzi de te prăpădești de ce premii au luat Trump, Putin și Erdogan
Iniţiativa este susţinut de prestigioasa Universitate Harvard și de Massachusetts Institute of Technology, care acordă în fiecare an premiile Ig Nobel.
Ce au în comun Donald Trump, peşedintele brazilian
Bolsonaro și cuţitele făcute din fecale umane? Nu se ştie. Liderii sunt printre câştigătorii premiilor Ig Nobel 2020. E vorba de
premiile cele mai absurde şi sarcastice care există. Ele sunt acordate în fiecare an de prestigioasa Universitate Harvard pentru comportamentele cele mai bizare ale anului.
Ceremonia celei de a 30-a ediţii a Ig Nobel Awards s-a desfăşurat online. Iar cea care a oferit premiile a fost revista „Improbable research”. Mott-ul acesteia este sugestiv: „Cercetarea care mai întâi te face să râzi, apoi te pune pe gânduri”.
Iniţiativa este susţinută printre altele de
Universitatea Harvard şi de către
MIT (Massachusetts Institute of Technology), două dintre cele mai prestigioase instituţii din lume. Scopul este de a face publicul curios, dar în acelaşi timp de a pune lumea întreagă pe gânduri.
În acest an premiile au fost acordate unor personaje fără discuţie bizare.
-Premiul Ig Nobel pentru Psihologie a fost adjudecat de doi cercetători care au descoperit o metodă de a identifica narcisiştii după sprâncenele lor.
-Premiul Ig Nobel pentru Pace a mers, iată, la guvernele Indiei şi Pakistanului, în urma unei ştiri apărute în mass-media: „Pentru liderii ambelor state care sunau unii la uşile celorlalţi în miez de noapte pentru ca apoi să dispară înainte ca cineva să apuce să deschidă uşa”.
-Printre câştigătorii Ig Nobel pentru Economie îi găsim şi pe italieni: o echipă de cercetători internaţionali a studiat legătura dintre veniturile unui stat şi cantitatea de...săruturi pe care şi le dau cetăţenii săi. Descoperirea? „Se dă foarte mare valoare sărutului mai ales în ţările sărace”.
-Dar, dintre toate premiile, iese în evidenţă premiul Ig Nobel pentru Educaţie Medicală, premiu pe care şi-l împart frăţeşte marii lideri ai planetei pentru geniul de „a fi folosit pandemia de
Covid-19 cu scopul de a învăţa lumea că politicienii au un efect mai rapid asupra vieţii şi a morţii prin comparaţie cu oamenii de ştiinţă şi medicii”.
O amară recunoaştere pe care o câştigă în mod egal:
Jair Bolsonaro (Brazilia), Boris Johnson (Regatul Unit), Narenda Modi (India), Andrés Manuel López Obrador (Mexic), Alexander Lukaşenko (Bielorusia), Donald Trump (SUA), Recgep Tayyip Erdogan (Turcia), Vladimir Putin (Rusia) şi Gurbanguly Berdimuhamedov (Turkmenistan), informează
Leggo.
Sprâncenele persoanelor narcisiste, teama de păianjeni a entomologilor şi sunetele scoase de un aligator care a inhalat heliu s-au numărat printre subiectele studiilor ştiinţifice recompensate, joi, la ediţia din acest an a premiilor Ig Nobel.
Spre deosebire de premiile Nobel, câştigătorii nu primesc bani
Premiile nu sunt menite să onoreze ceea ce este mai bun sau mai rău în ştiinţă, ci mai degrabă să evidenţieze cercetările care încurajează oamenii să gândească în moduri neobişnuite, fiind mai degrabă o formă de satiră, care se desfăşoară cu puţin timp înaintea anunţării Premiilor Nobel, la Stockholm, iar premiile nu sunt recompensate în bani.