Avertisment exploziv al unui epidemiolog renumit: Riscul de infectare este de 20 de ori mai mare

Avertisment exploziv al unui epidemiolog renumit: Riscul de infectare este de 20 de ori mai mare

Syra Madad, director de Programe pentru Sistemul de Răspândire a Agenților Patogeni pentru spitalele din New York a fost implicată în cobaterea Ebola și a virusul Zika şi nu numai.

Syra Madad a declarat că riscul de infectare cu coronavirus în interior este de 20 de ori mai mare decât în exterior. Iar un vaccin pentru toată lumea vom avea abia în 2021. -Ați fost implicată în pregătirea și răspunsul pentru mai multe epidemii, în ultimii ani, Ebola și virusul Zika sunt doar două dintre ele. Ce este diferit în cazul SARS-Cov2, pentru că a dus la o pandemie, nu doar la o epidemie?

Syra Madad: Am răspuns la mai multe pandemii și epidemii de-a lungul carierei mele și cea ce face COVID-19 atât de dificil este în primul rând faptul că avem de a face cu un virus respirator și au fost făcute foarte multe greșeli la început, aici, în SUA, dar și în toată lumea. În primul rând, a fost subestimată boala în sine și faptul că nu am avut infrastructura de care am avut nevoie ca să fim capabili să reacționăm potrivit și rapid în fața acestei infecții. Sunt multe probleme pe care le-am avut încă de la începutul pandemiei și continuăm să le avem, deși suntem de 9 luni în pandemie. Dacă politicul și politicienii nu iau pandemia în serios, dacă nu au voința politică pentru asta, atunci rezultatul va fi unul urât. Iar aici, în SUA, nu este vorba doar despre sistemul public de sănătate, ci și despre politică, care este centrul atenției, iar asta face ca situația să fie mult mai gravă.

-Mai mulți lideri ai lumii, inclusiv președintele SUA, Donald Trump, s-au referit la cunoștințele despre prezența acestui virus ca la o farsă sau ca la o gripă, cum au spus deseori. Cât de mult a contat acest fapt ca impact al pandemiei asupra populației din lume și, bineînțeles, din SUA?

Syra Madad: Când negi datele, când negi faptele, când diminuezi informațiile pe care le ai și datele, deci când faci aceste lucruri care contribuie la lipsa de informații, la dezinformare, nu faci decât să propagi pandemia, să o faci mai gravă, să crești numărul de îmbolnăviri, numărul de cazuri, numărul de morți. Aici, în SUA, am fost în spatele fiecărui moment crucial al pandemiei, pentru că faptele au fost diminuate, nu am avut infrastructura de care am fi avut nevoie pentru a putea să răspundem corect.

Ne puteți urmări și pe Google News

-Acest virus este o creație a omului, a fost creat într-un laborator sau este o creație a naturii?

Syra Madad: Din datele pe care le avem, nimic nu arată că SARS-Cov2 a fost creat în laborator. Toate dovezile pe care le avem până acum ne arată că este un fenomen natural și nu este nimic surprinzător. Oamenii cred deseori că nu poate fi ceva natural, care să aibă un impact atât de mare. Dar chiar așa stau lucrurile, avem foarte multe exemple, dacă ne uităm în trecut. Acestea sunt pur și simplu fenomene naturale care se întâmplă, scapă de sub control și pot duce la o pandemie.

-Populația orașului New York este aproape cât populația României și sunt sigură că în New York, în SUA, la fel ca și în România, sunt oameni sceptici în privința acestui virus, sunt multe teorii ale conspirațiilor. De ce credeți că este atât de greu pentru oameni să înțeleagă că este o chestiune foarte importantă legată de sănătatea lor?

Syra Madad: Cred că unul dintre motivele importante este comunicarea slabă despre riscuri, care s-a făcut la toate nivelurile. Dacă nu comunici cu publicul cu termeni și despre fapte pe care el să le poată înțelege, atunci el nu vor respecta regulile de comportament care sunt necesare în cazul COVID-19, adică să se protejeze pe ei și comunitatea din jur. Așadar, o problemă majoră este faptul că nu facem o treabă prea bună atunci când vorbim despre riscuri. O altă chestiune este prezența dezinformărilor și a lipsei de informații și am văzut că imediat ce epidemia a început în China, rețelele sociale, Facebook, Twitter și alte platforme au început să lanseze teorii ale conspirațiilor, oamenii au început să creadă lucruri care nu erau adevărate. Vorbeam despre anii mei de experiență cu epidemiile, întotdeauna am răspuns la două epidemii în același timp: contagiunea în sine, dar și infecției de dezinformare. Acestea merg mână în mână. Din păcate, epidemia de dezinformare în cazul COVID-19 este mult mai vizibilă și oamenii sunt mai influențați de lipsa de informare, de dezinformare, iar asta îi expune la riscuri mai mari, pentru că neagă ceea ce se întâmplă de fapt.

Interviul integral îl puteţi citi AICI.