Evenimentul Zilei > International > Premieră. Putin trimite sistemele S-400 și în Serbia
Premieră. Putin trimite sistemele S-400 și în Serbia

Premieră. Putin trimite sistemele S-400 și în Serbia

Rusia a trimis în Serbia o divizie de sisteme antirachetă S-400 pentru „exerciții militare”

Rusia a trimis o divizie a sistemelor de apărare împotriva rachetelor S-400 în Serbia pentru a participa la „un exercițiu militar” în această țară, a informat agenția de știri RIA.

Rusia a trimis, de asemenea, o baterie de sistem de rachete Panțîr în Serbia, a adăugat sursa citată, menționând că este prima dată când aceste sisteme vor participa la un exercițiu în străinătate.

Serbia se află într-un echilibru delicat între ambiția sa de a se alătura celui mai mare partener comercial, Uniunea Europeană, și legăturile sale istorice cu Rusia, care împărtășește credința sa creștină ortodoxă și a susținut-o diplomatic în timpul unei campanii de bombardament a NATO în 1999, scrie Moscow Times.

Rusia a început să livreze sistemul antirachetă sol-aer S-400 în Turcia, în iulie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan numind-o „cel mai puternic sistem de apărare împotriva celor care vor să atace țara noastră”.

Statele Unite s-au opus vehement față de această achiziție de sisteme rusești de către Turcia, aliat important în cadrul NATO, excluzând Ankara din programul avionului de luptă F-35.

Anul trecut, India a ajuns la un acord cu Rusia pentru achiziționarea sistemelor de rachete S-400, New Delhi neținând cont de avertismentele americane că o astfel de achiziție ar putea duce la sancțiuni, în conformitate cu legislația americană