Premieră! Istoria din adâncurile Mării Negre poate fi explorată gratuit, de turiști

Premieră! Istoria din adâncurile Mării Negre poate fi explorată gratuit, de turiști

Vestigiile scufundate ale portului antic al cetății Tomis pot fi vizitate, începând de luni, 15 iunie, de către iubitorii de istorie, fiind vorba de un eveniment în premieră absolută în România.

Iar Cristian Cealera, ghid turistic, istoric și scriitor, îndeamnă turiștii să vină la Constanța pentru a vedea ”cum arăta portul Tomis în urmă cu 2000 de ani, pe vremea lui Ovidius, să afle de unde vin denumiri precum Pietrele Medeii, pentru că totul este legat de legenda argonuaților și de lâna de aur. Avem foarte multe povești adevărate care merită să fie scoase în evidență”.

Ghizii scafandrii și-au început programul având noroc de vreme bună și de vizibilitate pe măsură. "Am găsit ceva spărturi de ancore pe care le-am lăsat in situ. Le-au văzut și vizitatorii. Este foarte interesant. Astăzi, vizbilitatea a fost destul de bună, așa că am putut  vedea la cel puțin 3 metri. Foarte, foarte bine”, a declarat, la ieșirea din apă, scafandrul ghid Iuliu Popovici.

Pentru a te scufunda în turul subacvatic nu trebuie să fi un bun înotător, spun ghizii. Trebuie evitate mișcările largi ale mâinilor, fiind suficiente labele din picioare. Cei dintâi vizitatori subacvatici, Ionut Achim și Octavian Bran au ieșit impresionați. Dacă primul a văzut căluți de mare și crabi care se apărau cu cleștii, al doilea a reușit să observe fragmente de vestigii arheologice.

Ne puteți urmări și pe Google News

După terminarea programului finanțat de Administrația Fondul Cultural Național, responsabilii încearcă să extindă proiectul la 2000 de persoane care vor putea vizita gratuit adâncurile Mării Negre în căutarea vestigiilor arheologice ale vechii cetăți Tomis. ”Primăria Constanța va oferi, în 2021, finanțarea necesară continuării proiectului”, a spus primarul Decebal Făgădău.