Evenimentul Zilei > Sport > Premieră în mass-media, cu ocazia Campionatului European 2020. UEFA s-a gândit și la persoanele cu deficiențe de vedere
Premieră în mass-media, cu ocazia Campionatului European 2020. UEFA s-a gândit și la persoanele cu deficiențe de vedere

Premieră în mass-media, cu ocazia Campionatului European 2020. UEFA s-a gândit și la persoanele cu deficiențe de vedere

Un proiect al UEFA a fost introdus cu ocazia Campionatului European de Fotbal 2020 și se adresează persoanelor cu deficiențe de vedere.

O premieră realizată în mass-media internațională, cu ocazia Campionatului European de Fotbal ce se desfășoară în această vară. Datorită unui proiect al celor de la UEFA, jocurile sunt accesibile și pentru persoanele care au deficiențe de vedere.

Comentariu asigurat la Euro 2020 pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Confruntările pot fi ascultate la aparate portabile de radio care pot fi solicitate, cu titlu gratuit, din incinta stadionului. În timpul Euro 2020, frecvenţa de 98,9 FM este dedicată comentariului în limba română, în vreme ce 95,6 FM este lungimea de undă unde se poate asculta meciul în limba engleză.

Orice persoană prezentă în incinta stadionului sau în apropiere, chiar dacă are sau nu are probleme de vedere, poate să aibă acces gratuit la acest serviciu. Televiziunea publică austriacă ORF transmite toate meciurile de la Euro 2020 cu un canal audio separat, dedicat comentariului audiodescriptiv, în vreme ce postul public belgian oferă acelaşi tip de comentariu suplimentar, la meciurile pe care Belgia le susţine la Campionatul European.

Proiectul este în desfășurare și pe „Arena Națională”. Cel mai mare stadion al țării a găzduit, până acum,  trei partide din faza grupelor: Austria – Macedonia de Nord (3-1), Ucraina – Macedonia de Nord (2-1) și Ucraina – Austria (1-0). Comentariul a fost asigurat de Adi Dobre și Cristian Frisk. De asemenea, și meciul din optimile de finală ale competiției, cel dintre Franța și Elveția (luni, de la ora 22.00) va fi relatat în aceeași formulă.

Echipamentul tehnic va fi donat României și va fi folosit pe „Arena Națională”

„Este vorba despre un proiect pe care cei de la UEFA l-au început în urmă cu doi ani. Mai exact, atunci a început pregătirea comentatorilor care relatează meciurile de la Euro 2020 pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Foarte important, echipamentul tehnic a fost asigurat de forul european și va fi donat Arenei Naționale. Astfel că, de acum, orice meci ce se va disputa aici va putea să fie relatat în aceeași formulă. Este un pas important, un nou drum pentru a ajuta și mai mult popularizarea fotbalului”, ne-a declarat Adi Dobre, unul dintre comentatorii implicați în acest proiect.

 

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: