Evenimentul Zilei > Politica > Predicție de la Bruxelles. Cine e pe primul loc la europarlamentare
Predicție de la Bruxelles. Cine e pe primul loc la europarlamentare

Predicție de la Bruxelles. Cine e pe primul loc la europarlamentare

Ediția europeană din Bruxelles a publicației americane Politico prezintă, în timp real, clasamentul partidelor politice din toate țările europene în privința alegerilor pentru Parlamentul European din mai.

Proiecțiile au la bază rezultatele ultimelor alegeri și sondajele efectuate la nivel național. România va avea un număr total de 33 eurodeputați.  

 

PSD este în fruntea clasamentului, cu 11 mandate (29,16 la sută), dar cu o scădere drastică față de 2014, când a obținut 16 poziții în PE (37,6 la sută). PNL apare cu o creștere semnificativă și ar obține 8 mandate (21,58 la sută), cu două locuri în plus față de alegerile precedente. ALDE ar obține 4 mandate, cu 10,7 la sută, și ar fi urmat de USR, cu 3 scaune în PE (9,62 la sută).

 

Și partidul lui Victor Ponta, PRO România, ar intra în PE și ar obține 2 mandate (8,31 la sută), dar și partidul lui Cioloș, tot cu două poziții, dar cu 5,11 la sută din voturi. UDMR ar depăși pragul electoral și ar obține 5,88 la sută din voturi, adică 2 mandate, la fel ca la alegerile din 2014. Potrivit clasamentului Politico, PMP ar urma să obțină 3,88 la sută din voturi, astfel nu ar avea niciun mandat, deoarece nu ar trece de pragul electoral de 5 la sută. Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 26 mai. Până acum, partidele nu și-au prezentat listele cu candidații.

 

USR a făcut alegeri interne și a stabilit primii candidați, însă e posibil să aibăm listă comună cu partidul lui Cioloș, PLUS, care, de asemenea, se află în pline alegeri interne.

 

Coaliția PSD-ALDE a anunțat că va participa la alegeri cu liste separate, iar PNL va anunța lista finală în februarie.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.