Preafericitul Daniel, critici dure la adresa ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de preamărire și că nu și-a achitat facturile. DOCUMENT

Preafericitul Daniel, critici dure la adresa ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de preamărire și că nu și-a achitat facturile. DOCUMENT

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române i-a refuzat Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit. Reamintim că, în luna februarie, ÎPS Teodosie a făcut o cerere prin care dorea avansarea în rang.

Potrivit răspunsului oficial consultat de G4Media, decizia  i-a fost trimisă lui ÎPS Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod, ”din încredințarea” Patriarhului Daniel, și reprezintă un rechizitoriu dur față de comportamentul Arhiepiscopului de Tomis.

Potrivit documentului, ÎPS Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără a se asigura că toate condițiile statutare necesare să fie îndeplinite, pentru o astfel de avansare.

Totodată, decizia oficială de respingere aduce în vedere și ieșirile deplasate ale lui Teodosie, atât în prelegerile sale publice, cât și în cele din interiorul bisericii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biserica Ortodoxă Română, prin cuvântul Preafericitului Daniel, îl acuză pe ÎPS Teodosie de ”ambiții personale”, care nu au legătură cu misiunea pastorală și de sfidarea recomandărilor BOR.

ÎPS Teodosie, acuzat de „atitudine provocatoare”

Arhiepiscopul Tomisului este criticat pentru inițiativele din perioada pandemiei care au adus prejudicii imaginii bisericii și au arătat o atitudine ”provocatoare”.

”Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se arată în scrisoare.

”Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel.

În plus, documentul publicat de G4Media arată că Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională” și arată că o parte dintre acestea au fost discutate în ședința Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al BOR) din 25 februarie.

Documentul arată că unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei ”au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Decizia oficială mai evidențiază problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.

Arhiepiscopia Tomisului e acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie, fiind dată ca exemplu datoria față de Tipografia Cărților Bisericești.