Evenimentul Zilei > Actualitate > ÎPS Teodosie stârnește noi controverse. De ce nu pot femeile să ocupe funcții în cadrul Bisericii Ortodoxe
ÎPS Teodosie stârnește noi controverse. De ce nu pot femeile să ocupe funcții în cadrul Bisericii Ortodoxe

ÎPS Teodosie stârnește noi controverse. De ce nu pot femeile să ocupe funcții în cadrul Bisericii Ortodoxe

ÎPS Teodosie stârnește noi controverse cu o nouă declarație scandaloasă. De această dată, el se referă la femei, despre care spune că sunt la originea păcatului.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut mai multe declarații în spațiul public, stârnind noi controverse. În stilu-i personal, el a spus care sunt motivele pentru care o femeie nu poate ocupa un rol important în conducerea Bisericii Ortodoxe. El a subliniat că acest lucru nu este discriminatoriu.

„Nici o femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul și iată că se află cu această neputință, pentru că – ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur – dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulțit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeiești care le-a zis înainte de păcat”, a spus ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea.

Care este păcatul femeii

În opinia ierarhului ortodox, strămoșii nu nu își cunoșteau intimitățile înainte de păcat. Drept urmare spune ÎPS Teodosie, din cauza păcatului primordial femeia „naște fii în dureri”.

„Femeii i s-a spus: «în dureri vei naște fii». Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferența dintre bărbat și femeie și iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Și Sfântul Sfinților este bărbat”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Chiar și așa, în ciuda „păcatului originar” ÎPS Teodosie nu vede nimic rău în faptul că Maica Domnului și-a găsit locul între sfinți.

„Maica Domnului este mai sfântă decât îngerii și decât sfinții. Este deasupra îngerilor și a sfinților. Nu este egală cu Dumnezeu, dar este aproape de Dumnezeu. Este cel mai aproape de Dumnezeu din neamul omenesc, astfel încât Dumnezeu, cu înțelepciunea Sa, a făcut echilibru ca nimeni să nu se simtă discriminat și fiecare să își poarte crucea vieții sale așa cum l-a lăsat Dumnezeu”, a afirmat ÎPS Teodosie.