Cercetătorii au inventat „prăjitura de neuitat”, cu ingrediente ce îți mențin creierul tânăr

Cercetătorii au inventat „prăjitura de neuitat”, cu ingrediente ce îți mențin creierul tânăr Prăjitură. Sursa foto: Youtube

Un cofetar a colaborat cu mai mulți cercetători pentru a crea un desert care poate contribui la îmbunătățirea sănătății creierului. Ingredientele par să fie similare cu cele ce ar putea fi utilizate în prepararea unei salate gustoase.

Denumită „prăjitura de neuitat”, compoziția sa cuprinde ingrediente menite să sprijine sănătatea creierului. „Spanac, turmeric, dovleac, sfeclă roșie”, sunt câteva dintre ingredientele, conform lui Christopher Thé, cofetarul responsabil de aducerea rețetei la viață.

„Prăjitura de neuitat”, ce contribuie la sănătatea creierului

Teste clinice pentru validarea beneficiilor acestei prăjituri asupra creierului nu au fost efectuate. Totuși, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW) din Sydney, Australia, susțin că ingredientele folosite sunt corelate cu îmbunătățirea fluxului de sânge și a nivelului de oxigen.

Obiectivul lor este să atragă atenția asupra „problemei extinse a declinului cognitiv în rândul populației în vârstă din Australia”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prăjitura conține sfeclă roșie, ce este cunoscută, de exemplu, pentru îmbunătățirea circulației sângelui și protejarea rețelei noastre neuronale.

Ingredientele folosite, dovedite a avea un impact benefic asupra sănătății

Proprietățile uleiului de măsline, ce se găsește de asemenea în „prăjitura de neuitat”, includ capacitatea de a diminua markerii asociați bolii Alzheimer, în timp ce mierea se evidențiază prin calitățile sale antiinflamatorii.

Uleiul de măsline

Ulei de măsline. Sursa foto: Dreamstime.com

În același timp, afinele din „prăjitura de neuitat” pot contribui la optimizarea aportului de oxigen către organele esențiale ale corpului nostru.

„Există molecule în ingrediente alimentare care au efecte puternice și importante în menținerea sănătății noastre”, a declarat Johannes le Coutre, expertul în alimentație și sănătate de la UNSW.

Le Coutre afirmă că alimentația reprezintă un element crucial în prevenirea și tratarea declinului cognitiv.

Kaarin Anstey, conducătorul Institutului de Îmbătrânire de la UNSW, a subliniat că ar fi ideal ca oamenii să adopte o dietă sănătoasă de-a lungul întregii lor vieți.

„Dacă o persoană prezintă semne de declin cognitiv, doar dieta nu va îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea creierului”, a spus Anstey.

„Studiile care au legat dietele mai sănătoase de un risc redus de demență au măsurat modelele alimentare care probabil reflectă modul în care oamenii au mâncat de-a lungul anilor”.

O persoană diagnosticată cu demență

Demență. Sursa foto: Arhiva EvZ

Prima prăjitură testată, un eșec

În același timp, Thé, un specialist în arta cofetăriei, a menționat că găsirea combinației ideale dintre ingrediente și arome a reprezentat o provocare pentru el.

„Prima versiune pe care am făcut-o avea gust de curry”, a spus Thé.

Prăjitura a fost creată cu ocazia comemorării a 70 de ani de existență a organizației de caritate responsabilă cu distribuția alimentelor Meals on Wheels, aceasta oferind în special suport generațiilor mai în vârstă, potrivit euronews.com.