Pot ascunde substanțe periculoase! Ceapa verde și salata pot dăuna, chiar și de la piață. Atenție atunci când le cumpărați

Pot ascunde substanțe periculoase! Ceapa verde și salata pot dăuna, chiar și de la piață. Atenție atunci când le cumpărați Salată verde proaspătă un timp mai îndelungat. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Deși știm că legumele ori fructele sunt cele mai sănătoase alimente, e bine să știm că acestea pot fi cultivate în moduri care le pot face extrem de nesănătoase pentru organism. Studii arată că vegetalele, în special, crescute în solarii sau sere, pot acumula mari cantități din aceste substanțe care fac rău organismului uman. Pe lângă aceste plante, trebuie avute în vedere și câteva soiuri de rădăcinoase, cu precădere sfecla roșie sau ridichiile, căci și acestea pot conține doze mari de nitrați.

Dacă solul în care au crescut legumele este unul poluat, atunci recolta va atrage mulți nitrați. Studii arată că vegetalele, în special, crescute în solarii sau sere, pot acumula mari cantități din aceste substanțe care fac rău organismului.

Legumele cu frunze, un adevărat pericol dacă solul este poluat

De regulă, legumele care au frunze, a căror acumulare de nitrați se poate realiza la nivelul lor, sunt cele mai expuse pericolului. Printre acestea, salata verde sau ceapa verde sunt legume despre care ar trebui să știm în ce condiții au crescut.

„Fără o sursă de lumină metabolismul plantei însăşi generează nitraţi şi atunci, veţi mânca nitraţi cu lingură. Aceştia blochează hemoglobina atunci când îi mâncăm, asta înseamnă că sângele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor”, spune prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, conform Realitatea.net.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, lipsa de oxigen duce la moartea neuronilor din creier, care sunt deosebit de sensibili.

„Neuronii sunt cei mai sensibili şi mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt şi celulele musculare, şi hepatocitele (celulele din ficat)", mai adaugă medicul.

Nitrați în frunze, dar și în rădăcinoase

Pe lângă aceste plante, trebuie avute în vedere și câteva soiuri de rădăcinoase, cu precădere sfecla roșie sau ridichiile, căci și acestea pot conține doze mari de nitrați.

Mai mult decât atât, odată cumpărate, aceste alimente trebuie consumate cât mai repede, dat fiind faptul că expunerea la factori exteriori, precum lipsa luminii, duce la accelerarea numărului de nitrați ingerați.

Alegeti legumele mai „urâte”, pentru că sunt mai sănătoase

Pentru a nu fi expuși pericolului, trebuie respectate măsurile specialiștilor. Cantitatea maximă de nitraţi se acumulează în părţile plantelor care sunt mai aproape de rădăcină.

Frunzele de mărar şi de pătrunjel conţin cu 50-60% de nitraţi mai puţin decât tulpinile, frunzele de varză – cu 70% mai puţin decât cotorul, la castraveţi şi ridiche cantitatea de nitraţi e cu 70% mai mare în coadă decât în mijloc.

Alegeţi legumele mai „urâte”, dar sănătoase. Cred că aţi observat pe unele tarabe de la piaţă roşii mari, care arată foarte bine, având aproape toate aceeaşi mărime, strălucind la soare, fiind tari, dar care nu au niciun gust, afirmă specialiștii.