Postul Crăciunului: Când începe și care sunt zilele cu dezlegare. Nutriționiștii explică ce trebuie să consumăm pe durata celor 40 de zile

Postul Crăciunului: Când începe și care sunt zilele cu dezlegare. Nutriționiștii explică ce trebuie să consumăm pe durata celor 40 de zile sursă: arhivă

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este unul dintre serviciile pe care credincioșii ortodocși le respectă cu foarte mare strictețe. Prin intermediul Postului Crăciunului, care se întinde pe o perioadă de 40 de zile, de pe data de 15 noiembrie până pe data de 25 decembrie, Dumnezeu oferă oamenilor putință curățării trupești și sufletești.

Postul Crăciunului este unul destul de permisiv, în multe zile fiind permisă dezlegarea la paște. Specialiștii din nutriție au explicat, însă, ce fel de alimente pot fi consumate astfel încât să respectăm o alimentație corectă, precum și condițiile impuse în contextul serviciului în cauză.

Când are loc dezlegarea la pește, untdelemn și vin

Iată, pentru început, zilele în care credincioșii ortodocși vor avea dezlegare la pește:

  • 21 noiembrie, cu ocazia sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică;
  • 30 noiembrie, cu ocazia pomenirii Sfântului Andrei;
  • 6 decembrie, cu ocazia prăznuirii Sfântului Nicolae;
  • 13 decembrie, cu ocazia amintirii Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei;
  • 18 decembrie.

În zilele de luni, miercuri și vineri, în cazul în care Biserica Ortodoxă pomenește un mare sfânt, care este însemnat în calendarul ortodox cu cruce neagră, credincioșii au dezlegare la untdelemn și vin. Dacă în calendar se prevede o zi marcată cu cruce roșie, atunci credincioșii pot consuma pește.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se consumă în seara Ajunului Crăciunului

Trebuie precizat că în timpul Postului Crăciunului, în zilele de marți și joi există dezlegare la untdelemn și vin. De asemenea, până pe data de 20 decembrie inclusiv, sâmbăta și duminică se poate consuma untdelemn, pește și vin.

În Ajunul Crăciunului, românii pot să consume doar seara, doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină sau poame. În ziua de Crăciun, credincioșii consumă, de regulă, alimente dulci.

„Să beneficiem de ce ar trebui să ne aducă postul”

Nutriționistul Simona Carniciu a explicat ce fel de alimente pot fi consumate în perioada Postului Crăciunului astfel încât credincioșii să își asigure, în continuare, o alimentație sănătoasă și totodată să respecte tradițiile creștine. Postul Nașterii Domnului are beneficii importante asupra organismului, însă trebuie să le conștientizăm și să profităm de ele.

„Noi ne-am învățat și căutăm în supermarketuri sau în magazinele alimentare alimente care ar trebui să le mimeze pe cele pe care ar trebui să le excludem. În loc să beneficiem de ce ar trebui să ne aducă postul, și anume să ne detoxifice, să ne curețe organismul, noi avem toate șansele nu doar să ne îngrășăm, ci pur și simplu să dezechilibrăm din punct de vedere metabolic și a microbiomului intestinal organismul printr-un aport crescut de alimente care mimează produsele de origine animală și conțin diverși conservanți sau alți aditivi alimentari”, a atras atenția nutriționistul Simona Carniciu.

„Ideea în post este una singură: trebuie să ne curățăm organismul de carnea pe care am consumat-o de-a lungul anului și acest lucru se poate face numai dacă mâncăm legume, produse cerealiere într-o cantitate echilibrată și două sau trei porții destul de mici de fructe pe zi. În alt sens, ar trebui să ne hidratăm”, a explicat specialista.

Sfatul nutriționistului: Se evită produsele preparate industrial

Simona Carniciu a mai subliniat că produsele procesate din magazine, care doar înlocuiesc carnea reală, fac mai mult rău organismului uman decât bine. „Ele cred că undeva ne păcălesc sau poate că ajută persoanele care au dificultăți în a renunța la produsele de origine animală. Nu pot să mă exprim foarte clar de modalitatea prin care o produc și ce conțin aceste produse, pentru că nu-mi este foarte clar, nu le-am studiat pe toate, dar atât timp cât înlocuim produsele de origine animală, în primul rând ne păcălim pe noi cu ideea de post și noi în post ar cam trebui să evităm produsele care sunt preparate industrial ca să îndeplinim scopul de a curăța organismul.

Dacă mâncăm multe alimente care conțin aditivi și conservanți de toate felurile, acest lucru nu se mai întâmplă și mai bine mâncăm produse de origine animală. Însă, se studiază foarte intens înlocuirea produselor sau a preparatelor de origine animală cu altele care au ca sursa de proteină diverse alte surse, de la insecte și până la vegetale, produse cerealiere sau leguminoase”, a spus nutriționistul Simona Carniciu.