Angajaţii din domeniile Pharma şi IT au venituri peste media pieţei generale în România, chiar și în plină pandemie. Angajații din domeniul Pharma, de exemplu, beneficiază de renumeraţii  mai mari cu 26% decât media pieţei.

De asemenea, angajații din domeniul IT au venituri care depăşesc cu 17% media naţională. La sfârșitul anului 2019, numărul mediu al salariaților din România a fost de 5,164 de persoane. În studiul „Totala Remuneration Survey”, realizat de Mercer Marsh Benefits, se arată că municipiul Cluj este orașul cu cei mai bine plătiți salariați.

Crește salariul în 2021

Estimările companiilor chestionate în sondajul de specialitate evidenţiază, pentru anul 2021, o creştere medie a salariilor de 5%.

Datele Institutului Național de Statistică arată că salariul mediu brut pe economie era, în luna august, de 5.337 de lei, în timp ce câștigul salariul mediu net se cifra la 3.275 lei.

În acest context, ststistica dezvăluie  că salariul mediu net în administrația publică este de 5.126 lei. Cluj Napoca este, pentru al doilea an consecutiv, oraşul din România în care angajaţii sunt cel mai bine plătiţi, cu un plus de 10% faţă de media pieţei naţionale, arată studiul publicat de „Totala Remuneration Survey”.

Pe locul următor se situează Bucureşti, acolo unde angajaţii câştigă cu 4% peste medie, dar şi Ploieşti, cu un plus de  1 % faţă de media generală.

Studiul care analizează salariul mediu din fiecare sector de activitate pe care îl raportează la nivel general arată că topul pe domenii este similar, ca ierarhie, cu cel consemnat în anul 2019, cu o consolidare a zonei Pharma, unde remuneraţiile sunt mai mari cu 26% decât media pieţei.

Sectoarele cu cele mai mici venituri, în plină pandemie

Locul secund în top este ocupat de IT, domeniu în care angajaţii au venituri care depăşesc cu 17% media naţională. Alte domenii în care salariile sunt mai mari comparativ cu piaţa generală sunt: SSC/BPO (+13%), Agricultură (+8%), Energie (+6%) şi Bunuri de consum (+2%).

La polul opus, cu venituri mai mici, se află domenii precum: Logistică (-2%), Producţie (-3%), Transport (-4%) şi Retail (-12%). Conform datelor centralizate în studiul Mercer, cel mai bine plătite sunt poziţiile din departamentele IT (+22%, faţă de media pieţei), Management de proiecte (+17%), Corporate Affairs (+9%) şi Financiar (+7%).

În schimb, posturile din următoarele zone consemnează o medie a veniturilor sub media pieţei generale: producţie (-7%), relaţii cu clienţii (-7%), distribuţie (-5%).

Care sunt principalele beneficii pentru salariați

Pe lista principalelor beneficii acordate angajaţilor, care au consemnat creşteri, se află: asigurările private de sănătate, trainingurile şi bonusurile pentru recomandări.

Studiul Total Remuneration Survey – TRS Special Edition sintetizează răspunsurile primite de la 109 organizaţii participante, cu cifra de afaceri cuprinsă între 25 şi 50 milioane de euro.

Industriile relevante din care fac parte companiile chestionate sunt: producţie (24%), bunuri de consum (24%), IT (8%) şi energie (6%).

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remuneraţie şi cariere şi este prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia, clienţii au la dispoziţie o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor şi a complexităţii beneficiilor acordate angajaţilor. Reţeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer şi Marsh din întreaga lume, relatează ProTV.

 


Alertă pentru sute de mii de angajați și angajatori. Schimbare majoră. Ce urmează

Anunț important pentru milioane de angajați. Premieră pentru România. E oficial!