De ce ne umilesc iar ungurii. Strigătul de disperare al unui boss din Pharma

De ce ne umilesc iar ungurii. Strigătul de disperare al unui boss din Pharma

Directorul uneia dintre cele mai importante companii farmaceutice din România face dezvăluiri despre problemele cu care se confruntă industria de medicamente și arată de ce suntem în urmă față de alte state, precum Ungaria.

Dragoş Damian, CEO la „Terapia” din Cluj arată că politicienii sunt principalii responsabili pentru că industria farmaceutică autohtonă nu este pregătită să producă medicamentele esențiale în tratarea infecțiilor cu noul coronavirus.

Potrivit acestuia, în loc să direcționeze banii în direcția retehnologizării și extinderii activității fabricilor de medicamente, autoritățile au decis, în ultimii cinci ani, să impună taxa clawback de care au profitat alții.

„Așadar, în isteria națională, suprapolitizată, în care sunt întrebat dacă putem să fabricăm în România Remdesivir sau favipiravir sau cocktail-uri de anticorpi, vă răspund franc că nu, nu putem. Nici nu comentez barierele legale (protecția proprietății intelectuale) sau de reglementare (studii clinice, termene de autorizare), spun doar că nu avem cold-chain instalat în secții, nu avem sisteme de condiționare în anumite tipuri de ambalaje, nu avem sisteme de divizare în doze mici, nu putem dezvolta produse noi”, a explicat Dragoș Damian într-un material publicat de Ziarul Financiar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Industria românească, sub cea maghiară

Ludovic Orban, PNL

El a arătat că România se află cu 20 de ani în urma statului vecin, Ungaria, unde politicienii au decis că industria farmaceutică este strategică atât pentru pacienți cât și pentru economie. În acest context, Ungaria a ajuns să exporte medicamente în valoare de 1,5 miliarde de euro, în vreme ce România nu atinge nici măcar 400 de milioane de euro.

„Noi suntem în țara, stimați politicieni, în care dacă ne prezentăm nevoile, un oficial din CNAS ne spune că dacă nu ne place putem pleca, că vin alții în locul nostru sau în care un secretar de stat din MF nu are timp să primească în audiență producătorii locali”, a mai arătat șeful Terapia, conform sursei citate.

Dragoș Damian a mai dezvăluit că din cauza dezinteresului funcționarilor și oficialilor guvernamentali, industria a fost pusă pe butuci și nu s-au luat măsuri pentru ca aceasta să fie evolueze din punct de vedere economic. De asemenea, omul de afaceri arată că tot în acest context au fost închise două fabrici au fost închise, iar o a treia a fost vândută pe bucăți:

„Așadar, funcționari și demnitari, numiți de dumneavoastră, au pus umărul la stagnarea tehnologică în care ne aflăm astăzi. Mai mult, funcționarii și demnitarii pe care i-ați numit dumneavoastră au pus umărul și la închiderea a două fabrici (una dintre ele de vaccinuri) și la vânzarea pe bucăți a celei de-a treia (în loc s-o cumpere statul român și să facă un hub de producție de medicamente oncologice)”.