Evenimentul Zilei > Social > Polițiștii pregătesc lovitura de grație pentru Vela. Situație fără precedent în plină pandemie
Polițiștii pregătesc lovitura de grație pentru Vela. Situație fără precedent în plină pandemie

Polițiștii pregătesc lovitura de grație pentru Vela. Situație fără precedent în plină pandemie

Polițiștii din sindicatul Europol amenință cu proteste de stradă din cauză că nu primesc stimulentul de risc, în contextul pandemiei de coronavirus.

Reprezentanții sindicatului Europol îl acuză pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, că refuză să le acorde un stimulent de risc pentru implicare în combaterea pandemiei de coronavirus. Sindicaliștii susțin că nu înțeleg acest refuz în condițiile în care numărul polițiștilor infectați cu noul coronavirus a depășit 4.300, iar nouă dintre colegii lor și-au pierdut viața din cauza COVID-19.

„În contextul extinderii alarmante a numărului de infectări în cadrul personalului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), unde s-a depăşit numărul de 4.300 de cazuri şi au fost înregistrate nu mai puţin de 9 decese, ministrul Vela refuză categoric acordarea stimulentului de risc poliţiştilor, având în vedere activităţile desfăşurate de poliţiştii din prima linie de contracarare a răspândirii acestuia”, se arată într-un material de presă transmis de Sindicatul Europol.

Sindicaliștii din cadrul Europol susțin că au solicitat acordarea stimulentului financiar pentru polițiști în mai multe rânduri, începând din luna aprilie, însă nu au primit nici un răspuns la doleanțele lor. În aceste condiții, ei cataloghează un proiect de lege depus la Senat, care prevede acordarea unui stimulent financiar pentru polițiștii locali drept „cea mai mare palmă datăpolițiștilor din MAI”.

„Culmea, în data de 26.10.2020 a fost înregistrat la Senat proiectul de lege PL-x nr. 605/2020 pentru modificarea şi completarea art. 7 din OUG nr. 43/2020 prin care trei parlamentari propun acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.000 lei pe lună, pentru funcţionarii publici cu funcţie specifică de poliţist local din cadrul Poliţiei Locale şi a 1.000 lei, pe lună, pentru funcţionarii publici cu funcţii generale şi personal contractual din cadrul Politiei Locale, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă”, se mai arată în documentul transmis presei.

Polițiștii au fost în stradă

Marcel Vela

Sindicaliștii au mai arătat că în această perioadă, pe parcursul stării de urgență și, ulterior, pe parcursul stării de alertă, polițiștii s-au aflat în stradă și au fost expuși la fel ca și lucrătorii din sistemul medical.

„Nu putem asista decât la cea mai mare palmă dată poliţiştilor din MAI, care în toată perioada pandemiei au fost la fel de expuşi ca şi angajaţii DSP-urilor sau prefecturilor, cadrele medicale, profesorii sau cei din asistenţă socială. Poliţiştii nu au primit nimic, deşi atât în perioada stării de urgenţă, cât şi în starea de alertă au fost omniprezenţi în linia întâi”, au mai transmis sindicaliştii.

Conform Europol, polițiștii au ajuns la capătul răbdării, și nu mai vor să fie considerați mingea ping-pong a unei guvernări incapabile să acorde un drept salarial pe care îl merită.

„Poliţiştii au ajuns la capătul răbdării, pentru faptul că sunt consideraţi mingea de ping-pong a unei guvernări incapabile să acorde un drept meritat de poliţişti, în condiţiile în care stimulentul de risc este decontat din fonduri europene nerambursabile, iar conform declaraţiei publice a ministrului Finanţelor, de la debutul pandemiei, doar două treimi din bugetul alocat pentru aceste stimulente a fost cheltuit”, se încheie materialul de presă al Europol.