Polițiștii de la Secția 16 vor să fie judecați de un tribunal militar. Agenții contestă legalitatea rechizitoriului 

Polițiștii de la Secția 16 vor să fie judecați de un tribunal militar. Agenții contestă legalitatea rechizitoriului  O fetiță de doi ani, bătută de educatoare. Și alți copii au fost amenințați. .Sursa foto Pixabay

Polițiștii de la Secția 16 vor să fie judecați de un tribunal militar. Nouă agenţi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual şi favorizare a făptuitorului. 

Polițiștii de la Secția 16 vor să fie judecați de un tribunal militar. Mai exact, o parte din cei nouă agenți de la Secția 16 din Capitală au contestat pe rolul Curții de Apel București decizia judecătorului de cameră preliminară de a valida legalitatea rechizitoriului prin care au fost deferiți justiției pentru infracțiunile de tortură și lipsire de libertate.

După ce l-au torturat pe unul dintre tineri, polițiștii l-au abandonat pe un teren viran

Potrivit comunicatului emis de Parchet, la data de 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01,45, agenţii de la Secția 16 au organizat un filtru în zona străzii Calea Şerban Vodă din Capitală, context în care au fost abordați de doi tineri care le-au reproșata că nu poartă măşti de protecţie în plină pandemie de COVID-19. Drept răspuns, şase dintre poliţişti, având asupra lor armamentul din dotare, l-au încătușat pe unul dintre tineri şi l-au băgat într-o dubă, după care l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde l-au bătut şi torturat.

Potrivit procurorilor, „În locaţia respectivă, trei dintre inculpați au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”.

Răsturnare de stație: „Pe ei ar trebui să îi judece tribunalul militar”

Tribunalul București a încheiat dezbaterile în cameră preliminară și a decis că poate începe faza judecății pe fond încă din data de 3 decembrie 2021, însă contestațiile formulate de polițiști au ajuns pe rolul Curții de Apel București abia în luna mai. De atunci, un judecător s-a abținut, Cătălin Nicu n-a avut avocat, iar luni, 6 iunie, apărătorul lui Viorel Șeicaru a cerut termen pentru a depune niște înscrisuri, iar procesul se va relua pe data de 20 iunie.

Pe de altă parte, colegii bătăușilor - printre care și Viorel Șeicaru, fost sindicalist - invocă tot felul de chichițe legislative, spunând că era normal să fie înarmați în momentul comiterii faptelor, că pe ei ar trebui să îi judece tribunalul militar, nu cel civil și că faptele lor nu sunt descrise suficient de clar în rechizitoriu, relatează ziare.com.

Cei doi tineri sechestrați și torturați de polițiștii de la Secția 16 au murit

Cei doi tineri chinuiți de poliţişti au murit la interval de trei săptămâni, în luna martie, însă anchetatorii nu au stabilit dacă există o legătură între decesul lor şi agresiunile exercitate de agenții Secţiei 16.

Mai exact, primul tânăr ar fi murit din cauze aparent naturale, iar al doilea a fost găsit decedat în apartamentul unui prieten.