Deputați ruși: Aderarea Moldovei la NATO ar putea duce la distrugerea acestui stat şi va fi privită de Rusia ca o ameninţare la adresa securităţii sale
- Iulia Moraru
- 24 ianuarie 2023, 18:54
Ideea că NATO ar putea veni la granițele Rusiei îi nemulțumește pe politicienii ruși, motiv pentru care aceștia au lansat o serie de amenințări la adresa Republicii Moldova, țară care și-a exprimat de curând dorința de a se alătura „unei alianțe mai mari”.
După ce zilele trecute Maia Sandu a declarat că Republica Moldova vrea să facă parte dintr-o alianță care să o ajute să se apere mai bine în fața inamicilor, însă fără a nominaliza NATO, deputații ruși au venit cu amenințări față de acestea.
Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat de la Moscova a spus că: „De obicei, reacţionăm la acţiunile care au loc. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”.
Deputații ruși, nemulțumiți de acțiunile Republicii Moldova
Aceasta a mai subliniat că are încredere că Ministerul rus de Externe va ști cum să răspundă la asemenea declarații făcute de președinta Maia Sandu. Deputata este pe lista de sancțiuni a Canadei după invazia Rusiei din Ucraina, iar înainte de a intra în politică a fost sportivă de performanță și campioană olimpică la patinaj viteză.
O părere asemănătoare a avut și Leonid Kalaşnikov, un alt influent membru al Dumei de Stat de la Moscova, care a spus că aderarea Moldovei la NATO ar putea aduce distrugerea acestei țări.
„Dacă Moldova vrea să-şi distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale. Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiş, rapid, profitând de situaţie, pot adera la NATO şi că nu li se va întâmpla nimic pentru asta în propria lor ţară, ar trebui să-şi amintească altceva. Faptul că Finlanda are două limbi oficiale şi îşi respectă poporul. Iar ei (Moldova) au Găgăuzia (...) şi Transnistria, care are o populaţie rusofonă şi care şi-a exprimat voinţa cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a spus aceasta.
Aceasta a mai punctat că această intenție reprezintă o amenințare la adresa securității Federației Ruse.
La rândul său, senatorul Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Federaţiei, a făcut o asemănare între Maia Sandu și Volodimir Zelenski, întrebând retoric dacă aceasta este gata să repete „politicile sinucigaşe” ale președintelui ucrainean.
Maia Sandu ridică problema renunțării la neutralitate a Republicii Moldova
Săptămâna trecută, Maia Sandu a declarat că după invadarea Ucrainei de către Rusia s-a discutat pe larg ideea de a întări capacitatea ţării de a se apăra şi posibilitatea de a se alătura unei „alianţe mai mari”.
„Şi dacă la un moment dat, noi, ca naţiune, ajungem la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea (prevăzută de Constituţie - n.r.), acest lucru se va face printr-un proces democratic”, a spus preşedinta Maia Sandu, potrivit news.ro.