„Decizia de astăzi a Președintelui sancționează, așa cum era și firesc, politica bunului plac a PSD, inclusiv în ceea ce privește bugetul țării. Este un gest corect și legitim, având în vedere gravele derapaje de care se face vinovat PSD – ALDE, atât în ceea ce privește cadrul legal de adoptare a legii bugetului, cât și măsurile din buget față de interesul public. Actualii guvernanți nu au respectat termenul de elaborare a bugetului și au mințit atât în legătură cu indicatorii economici, cât și cu obiectivul principal din acest buget. Nu vor fi investiții, vor doar bani pentru partid, de 20 de ori mai mulți decât în 2016! Vestea proastă pentru ei este că nu pot da nicio OUG care să îl împiedice pe Președinte să își exercite atribuțiile”, a spus Raluca Turcan.

Liberala a mai adăugat și faptul că PSD-ALDE a încălcat toate procedurile parlamentare pentru adoptarea bugetului. Nerespectarea termenelor de dezbatere și de adoptare a bugetului sunt alte acuzații grave pe care le aduce Turcan.

„PSD-ALDE a încălcat toate procedurile parlamentare cu privire la adoptarea bugetului pe 2019, pornind de la omiterea legilor care ar fi trebuit adoptate anterior (Legea plafoanelor bugetare sau modificări și corelări cu Legea finanțelor publice locale 273/2006 și Legea responsabilității fiscal-bugetare 69/2010) și până la nerespectarea termenelor de dezbatere și de adoptare a bugetului. Unicul responsabil pentru situația generată de întârzierea bugetului și de subfinanțarea sectoarelor – cheie, prin alocările prevăzute, este coaliția PSD – ALDE! Vom continua să presăm pentru a obține, la viitoarele rectificări, mai mulți bani pentru educație, sănătate, infrastructură, autorități locale, în aceeași linie cu amendamentele pe care PNL le-a susținut”, a mai adăugat Raluca Turcan.

În același registru s-a manifestat și președintele PNL, Ludovic Orban. Potrivit acestuia, PNL consideră decizia lui Iohannis de a trimite bugetul la CCR ca fiind un demers legitim și fundamentat. Orban îi acuză pe liderii coalitei de guvernare, Dragnea și Tăriceanu, că au întârziat elaborarea bugetului din cauza faptului că au fost plecați în vacanțe luxoase, în străinătate.