Plasticul este peste tot. Alimentele cu cel mai ridicat conținut de microplastice

Plasticul este peste tot. Alimentele cu cel mai ridicat conținut de microplasticeMicrounde. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cazul probelor de proteine animale și vegetale, 90% din mostre au fost testate pozitiv pentru plastic. Acestea sunt fragmente mici de polimeri care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la 1 micrometru, potrivit unui studiu din februarie 2024.

Plastic în alimente, fructe și legume

Nici măcar vegetarienii nu pot scăpa de această problemă, potrivit unui studiu din 2021. Dacă plasticul este suficient de mic, fructele și legumele pot absorbi microplasticele prin sistemele lor radiculare și pot transfera acele bucăți chimice în tulpinile, frunzele, semințele și fructele plantei.

Un studiu din 2023 a constatat că sarea roz de Himalaya extrasă din sol avea cele mai multe microplastice. Aceasta este urmată de sarea neagră și sarea marină. Zahărul este, de asemenea, „o cale importantă de expunere a oamenilor la acești micropoluanți".

Chiar și pungile de ceai pot elibera cantități enorme de plastic, potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Quebec, Canada. Ei au descoperit că prepararea unui singur pliculeț de ceai a eliberat în apă aproximativ 11,6 miliarde de microplastice și 3,1 miliarde de particule nanoplastice.

Legume, fructe

Orezul este, de asemenea, pe lista specialiștilor

Un studiu al Universității din Queensland a constatat că, pentru fiecare 100 de grame (1/2 cană) de orez consumat, oamenii consumă între trei și patru miligrame de plastic - numărul sare la 13 miligrame pe porție în cazul orezului instant. Un litru de apă conținea în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri de plastic.

Există foarte puține cercetări privind modul în care acești polimeri afectează organele.

Un studiu din martie 2024 a constatat că persoanele cu microplastice sau nanoplastice în arterele din gât aveau de două ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau de a muri din orice cauză în următorii trei ani decât persoanele care nu aveau niciunul.

Nanoplasticele sunt cel mai îngrijorător tip de poluare cu plastic pentru sănătatea umană, spun experții

Acest lucru se datorează faptului că particulele minuscule pot invada celulele și țesuturile individuale din organele principale.

Acestea pot întrerupe procesele celulare și depozita substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin:

„Toate aceste substanțe chimice sunt folosite în fabricarea plasticului. Dacă un plastic ajunge în noi, el transportă cu el aceste substanțe chimice", a declarat Sherri "Sam" Mason, director de sustenabilitate la Penn State Behrend din Erie, Pennsylvania, pentru CNN într-un interviu.

carne, plastic

Toate tipurile de proteine conțineau microplastice

În cadrul studiului din februarie, cercetătorii au analizat mai multe proteine consumate în mod obișnuit. Printre acestea se numără carne de vită, creveți pane și alte tipuri de creveți, piept de pui, carne de porc, fructe de mare, tofu și mai multe alternative de carne.

Creveții pane conțineau de departe cele mai multe materiale plastice minuscule. Aceștia au avut o medie de peste 300 de bucăți microplastice pe porție. Pe locul al doilea s-au clasat nuggets pe bază de plante, cu mai puțin de 100 de bucăți pe porție, urmate de nuggets de pui și codul de Alaska.

Cele mai puțin contaminate proteine au fost pieptul de pui, urmat de cotletele de porc și tofu.

După ce au comparat rezultatele cu datele privind consumul consumatorilor, cercetătorii au estimat că expunerea medie a adulților americani la microplastice ar putea varia între 11.000 și 29.000 de particule pe an, cu o expunere maximă estimată la 3,8 milioane de microplastice pe an.

Fructele și legumele testate cu un conținut ridicat de plastic

Oceanele sunt pline de materiale plastice. O serie de studii au surprins modul în care acestea ajung în fructele de mare pe care le consumăm. Cu toate acestea, mai puține studii au analizat legumele și proteinele de la animalele terestre, cum ar fi bovinele și porcinele, potrivit unui studiu din august 2020.

Studiul, publicat în Environmental Science, a găsit între 52.050 și 233.000 de particule de plastic sub 10 micrometri.

Merele și morcovii au fost cele mai contaminate fructe și, respectiv, legume, cu peste 100.000 de microplastice pe gram. Cele mai mici particule au fost găsite în morcovi, în timp ce cele mai mari bucăți de plastic au fost găsite în salată, care a fost, de asemenea, cea mai puțin contaminată legumă.

Modalități de reducere a plasticului

Nivelurile de contaminare găsite în apa îmbuteliată întăresc sfaturile de lungă durată ale experților. Ei recomandă să se consume apă de la robinet din recipiente din sticlă sau din oțel inoxidabil pentru a reduce expunerea, a declarat Mason. Acest sfat se extinde și la alte alimente și băuturi ambalate în plastic, a adăugat ea.

În timp ce știința învață mai multe despre materialele plastice pe care le consumăm, există lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și reduce expunerea, potrivit experților:

  1. Încercați să evitați să mâncați orice lucru care a fost depozitat într-un recipient de plastic,
  2. Purtați îmbrăcăminte din materiale textile și cumpărați produse de consum fabricate din materiale naturale,
  3. Nu folosiți cuptorul cu microunde cu recipiente de plastic. În schimb, încălziți alimentele pe aragaz sau la microunde în recipiente de sticlă.
  4. Dacă puteți, consumați cât mai multe alimente proaspete și limitați achiziția de alimente procesate și ultraprocesate acoperite de plastic.