Plante care iubesc soarele

Plante care iubesc soarele

Dacă nu vrei să ai vara probleme cu florile din locuinţă sau din grădină, alege unele cărora le place să se răsfeţe cu lumină şi căldură.

Crăiţele şi portulaca sunt cele mai recomandate plante pentru o grădină foarte însorită. Pentru un apartament extrem de călduros şi luminos, sunt ideale flori precum crassula şi jasmin.

Flori de interior

Cyperus sp. Este vorba despre cyperus, papirus, planta-umbrelă, palmier de Madagascar. Este o plantă care iubeşte în egală măsură apa multă şi lumina în exces. Rezistă bine la temperaturile ridicate din timpul verii, iar iarna creşte bine şi la 10-12 grade C. Transplantarea se realizează anual (dacă este cazul), primăvara. Pământul trebuie să fie unul bogat în hrană: de grădină, turbă sau pământ de frunze şi nisip. Dacă planta are multe frunze galbene sau uscate, primăvara o poţi tunde sever (la câţiva centimetri deasupra solului). Rezultatul va fi o creştere frumoasă şi uniformă a plantei. Înmulţirea se realizează uşor, prin butaşi din rozetele frunzelor.

Crassula sp. Vara îi place să se răsfeţe în plin soare. Există specii care cresc drepte în ghivece (Crassula arborescens), dar există şi specii care pot orna frumos vasele suspendate (Crassula lycopodioides). Are nevoie de un pământ bogat în hrană, apă moderat (excesul duce la putrezire) şi de multă lumină. Dacă îi oferi aceste condiţii, te va răsplăti cu o mulţime de flori mici, uneori parfumate, albe sau roşii. Iarna are nevoie de minim 7 grade C şi trebuie să ai grijă ca apa să fie mai puţină. Se înmulţeşte uşor, prin butaşi de frunză sau de tulpină.

Jasminum sp. (jasmin). Înfloreşte din vară până în toamnă şi în tot acest interval te răsfaţă cu parfumul florilor. Deşi iubeşte lumina, căldura şi apa multă vara, iarna preferă totuşi locuri răcoroase, cu multă lumină şi puţină apă. Primăvara se tunde coroana (dacă o tunzi mai târziu, nu va înflori la timp). La începutul verii, se vor ciupi lăstarii tineri, pentru a favoriza apariţia altora, care vor înflori. Înmulţirea se realizează prin butaşi.

Cu cât lăstarii sunt mai groşi, cu atât rezultatele vor fi mai bune. Se poate utiliza orice fel de pământ, cu condiţia să fie unul cu drenaj bun. Excesul de apă în perioada înfloririi duce la căderea bobocilor. Lumina favorizează înflorirea.

Flori de exterior

Portulaca grandiflora (portulaca, floarea de piatră). Numele şi l-a căpătat datorită rezistenţei la soare. Trebuie să aibă apă la timp (dimineaţa devreme). În rest, nu prea are pretenţii.

Se înmulţeşte singură, împrăştiindu-şi seminţele peste tot, sau o poţi semăna chiar tu, în grădină. Este de mare efect dacă împrăştii piatră fină, albă (mărgăritar) pe pământul din jurul plantelor.

Tagetes patula (crăiţa). Este la concurenţă mare cu portulaca: dacă are apă din belşug, este o frumuseţe. Ca şi competitoarea ei, nu are pretenţii la compoziţia solului. Se însămânţează singură, dar spre deosebire de portulacă, are un parfum special pentru unii, mai „greu“ pentru alţii. Nici culorile nu sunt la fel de diversificate precum la portulacă, dar se compensează cu contrastul de culoare dintre frunze şi flori.

Ne puteți urmări și pe Google News