Opiniile negative față de China au explodat în perioada pandemiei, potrivit unui sondaj Pew Research Center.
Aproape trei sferturi din persoanele din 14 țări chestionate au o opinie nefavorabilă cu privire la a doua economie a lumii, după Statele Unite.
Raportul Centrului Pew Research, în urma unui sondaj efectuat în 14 țări și care a fost publicat marți, a constatat că majoritatea oamenilor din fiecare țară aveau o opinie nefavorabilă cu privire la China. În total, 73% din totalul celor chestionați au avut o opinie negativă.
În nouă țări - Germania, Olanda, Spania, Suedia, Marea Britanie, Statele Unite, Coreea de Sud, Canada și Australia - opiniile negative au atins cel mai înalt nivel de când Pew Research Center a început să facă sondaje pe tema acestui subiect, în urmă cu peste zece ani.
Impopularitatea Chinei a crescut cel mai mult în rândul cetățenilor din Australia: a crescut cu 24 de puncte procentuale față de acum un an, 81% din australieni judecând acum China în mod nefavorabil.
În Marea Britanie, 74% dintre oameni văd China într-o lumină negativă, o creștere cu 19 puncte procentuale.
În Statele Unite, opiniile negative despre China au crescut cu 13 puncte procentuale de anul trecut - și aproape 20 de procente de când președintele Donald Trump a preluat funcția în 2017.
Manipularea coronavirusului de către China pare a fi în centrul nepopularității sale istorice. În cele 14 țări, o mediană de 61% a declarat că China a făcut o treabă slabă în tratarea pandemiei. Acest lucru este depășit doar de Statele Unite, cu o medie de 84% indicând faptul că Statele Unite au gestionat greșit coronavirusul. Doar 37% au spus același lucru despre abordarea UE față de epidemie.
Modul în care autoritățile de la Beijing au gestionat criza coronavirului pare a fi în centrul nepopularității istorice a Chinei.
În cele 14 țări, o medie de 61% a declarat că China a făcut o treabă proastă în fața pandemiei Covid-19.
Acest procent este depășit doar de Statele Unite, cu o medie de 84% indicând faptul că Statele Unite au gestionat greșit coronavirusul. Doar 37% au spus același lucru despre abordarea UE față de epidemie.
Dezaprobarea modului în care China a tratat pandemia a afectat, de asemenea, opiniile despre președintele chinez Xi Jinping.
O medie de 78% „are puțină sau deloc încredere în Xi cu privire la ce face la nivel mondial”.
Încrederea în cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson a fost cel puțin de două ori mai mare decât în Xi Jinping.
Cu toate acestea, în majoritatea țărilor chestionate, oamenii par să aibă mai multă încredere în liderul de la Beijing decât în liderul de la Casa Albă.
În Germania, de exemplu, 78% din cei chestionați nu au încredere în Xi Jinping, în timp ce 89% au spus același lucru despre Donald Trump.