Vizita lui  Mike Pompeo este prima făcută de către un oficial de top din SUA de când prim-ministru succesor al lui Abe, Yoshihide Suga, a preluat mandatul luna trecută.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat în termeni foarte duri China în timpul unei zile de discuţii în patru la Tokyo cu omologii săi japonez, australian şi indian, o reuniune care urmăreşte să transmită simbolic un front unit în faţa gigantului asiatic.

Marţi dimineaţă, Pompeo şi ministrul australian de externe Marise Payne şi-au exprimat îngrijorările comune privind activitatea disimulată a Chinei în regiunea indo-pacifică, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Pompeo întâlnește parteneri „Quad” la Tokyo, dar e cu ochii pe China

Vizita lui Pompeo în Japonia a fost menţinută în ciuda pandemiei de coronavirus şi a contaminării preşedintelui Donald Trump şi a unora dintre consilierii săi de la Casa Albă.

Din cauza acestei situaţii, Pompeo a renunţat totuşi în ultimul moment la două opriri suplimentare, în Coreea de Sud şi Mongolia. Însă reuniunea de la Tokyo a „Quad” – grup strategic informal din care fac parte SUA, Australia, India şi Japonia, a rămas pe agenda sa.

Vizita în Japonia este de asemenea prima a unui înalt oficial american de la numirea la mijlocul lunii septembrie a noului premier japonez Yoshihide Suga, cu care Pompeo are programată o întâlnire pentru marţi.

În prima sa declaraţie după preluarea funcţiei, Suga a descris regiunea liberă şi deschisă Indo-Pacific drept soclul păcii şi stabilităţii regionale. Sunt în totalitate de acord, a declarat marţi Pompeo.

Gruparea Quad a fost puternic promovată de fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe ca o încercare a marilor democrații din regiune de a intensifica cooperarea în fața unei China din ce în ce mai asertivă – o caracteristică a Chinei cu privire la modul cum îşi exprimă cu atâta ușurinţă punctul de vedere și interesele, fără să fie intimidată de cineva sau ceva.

Pompeo a mai spus.: Aş adăuga doar că baza acestui soclu sunt relaţia americano-japoneză şi securitatea şi prosperitatea pe care ea le-a adus popoarelor noastre, a adăugat el înaintea unei întrevederi cu şeful diplomaţiei japoneze, Toshimitsu Motegi.

Înainte de plecarea sa spre Tokyo, Pompeo a spus că se aşteaptă la câteva anunţuri importante la capătul acestor discuţii în format de patru, însă a precizat că ele se vor face doar după întoarcerea miniştrilor în ţările lor, după consultări cu liderii lor, notează bangkokpost.