Evenimentul Zilei > International > Donald Trump a aprins fitilul: „Este cea mai mare Bombă din istoria Americii”
Donald Trump a aprins fitilul: „Este cea mai mare Bombă din istoria Americii”

Donald Trump a aprins fitilul: „Este cea mai mare Bombă din istoria Americii”

Președintele Donald Trump a anunțat că a aprobat declasificarea tuturor documentelor informative legate de ceea ce a numit „farsa Rusia”.

Trump a scris marți pe Twitter:

„Am dat autorizație deplină pentru declasificarea totală a tuturor documentelor care au legătură cu cea mai mare INFRACȚIUNE politică din istoria Americii, Farsa Rusia. De asemenea, (și pe cele legate de) Scandalul e-mail-urilor lui Hillary Clinton. Fără nimic cenzurat.”

Trump a afirmat de mai multe ori în timpul mandatului său că a autorizat declasificarea documentelor legate de scandalul Rusia, dar a revenit ulterior.

Însă, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, în tabăra Republicană crescuseră temerile că informațiile despre modul în care au acționat FBI și CIA în legătură cu campania electorală a lui Donald Trump nu vor mai vedea niciodată lumina zilei.

Marți dimineața, John Ratcliffe, directorul comunității de informații, a dat publicității două note CIA care arătau că agenția de spionaj a obținut probe în iulie 2016 că lucrători operativi ai serviciilor secrete ruse au avut informații că Hillary Clinton a aprobat un plan de compromitere a lui Donald Trump, prin inducerea în mod fals a ideii că există o legătură între el și piratarea cibernetică de către hackeri ruși a serverelor Partidului Democrat.

Scopul planului era în mod explicit distragerea atenției opiniei publice de la scandalul faptului că Hillary Clinton, în timp ce era secretar de stat, în 2009, a folosit un server privat pentru a trimite și primi e-mail-uri care conțineau informații clasificate și chiar „top secret”, fără nici un fel de protecție informativă. Acest gest a reprezentat o mare vulnerabilitate la adresa securității naționale a SUA.

Scandalul e-mail-urilor lui Hillary Clinton a izbucnit cu câteva săptămâni înainte de alegerile din 2016, riscând să compromită total șansele candidatei Democrate.

O altă notă CIA declasificată de Ratcliffe dezvăluie că fostul director al agenției de spionaj, John Brennan, l-a informat pe președintele Barack Obama, în 2016, despre planul lui Hillary Clinton de a-l compromite pe Trump pentru a distrage atenția de la scandalul e-mail-urilor.

Mark Meadows, șeful administrației prezidențiale de la Casa Albă, afirma luni că Trump l-a însărcinat luni – din spitalul Walter Reed, unde se afla internat – să înceapă procesul de declasificare a documentelor.

Republicanii din Senat și din Camera Reprezentanților au cerut publicarea mai multor documente FBI legate de investigația Biroului în legătură cu campania electorală a lui Trump, cunoscută sub numele de Crossfire Hurricane.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: