China trimite prăpădul. Număr record de avioane chineze interceptate de Taiwan

China trimite prăpădul. Număr record de avioane chineze interceptate de Taiwan

Numărul interceptărilor avioanelor militare ale Beijingului de către forțele aeriene taiwaneze a crescut cu peste 129%. Taiwanul este al Chinei sau va dispărea, amenință tigrul asiatic.

În ultimele luni, avioanele militare din Republica Populară Chineză și-au intensificat incursiunile în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (ADIZ) și chiar au traversat în mod repetat linia centrală a strâmtorii Formosa, o linie roșie pe care anterior erau foarte atente să nu o încalce.

La Beijing, tonul la adresa Taiwanului, o țară considerată a fi o „provincie rebelă”, a devenit belicos de ceva timp, cu amenințări militare abia ascunse și o serie de inițiative care vizează izolează insulei pe plan diplomatic.

În acest context, poziția administrației Trump în ceea ce privește Taipei (deși, spunând că acceptă principiul unei „singure Chine”, Washingtonul vinde arme forțelor armate taiwaneze) , irită liderii chinezi până la cel mai înalt grad.

Ne puteți urmări și pe Google News

În septembrie, Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, a afirmat că „așa-numita linie de mijloc nu există”, deoarece „regiunea Taiwanului este o parte inalienabilă a teritoriului chinez”. De aici și incursiunile aeriene și navale  în vecinătatea Taiwanului.

„Linia de mijloc a fost, de mulți ani, un simbol care a prevenit conflictele armate și a păstrat pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a răspuns atunci Joseph Wu, șeful diplomației taiwaneze. „Cuvintele Ministerului de Externe chinez echivalează cu abolirea status quo-ului”, a insistat el, înainte de a solicita „comunității internaționale să condamne Partidul Comunist Chinez  pentru declarațiile și acțiunile sale provocatoare și periculoase, care amenință pacea”.

4132 de interceptări de la începutul anului

În ciuda pandemiei Covid-19, activitatea Armatei Populare de Eliberare (PLA, armata chineză) nu a fost niciodată atât de importantă.

Astfel, potrivit unui raport al Ministerului Apărării din Taiwan, menționat de Reuters, forța aeriană taiwaneză și-a lansat avioanele de luptă de 4.132 ori de la începutul acestui an. Aceasta corespunde unei creșteri de peste 129% față de 2019.