Evenimentul Zilei > International > Furie la Beijing. SUA închid consulatul Chinei din Houston
Furie la Beijing. SUA închid consulatul Chinei din Houston

Furie la Beijing. SUA închid consulatul Chinei din Houston

Departamentul american de Stat nu a oferit prea multe detalii în legătură cu această misterioasă decizie.

Statele Unite au ordonat închiderea consulatului chinez din Houston „în scopul de a proteja proprietatea intelectuală americană”, a afirmat, miercuri, un purtător de cuvânt al departamentului de Stat, stârnind vii proteste din partea autorităților chineze.

„Convenția de la Viena stipulează că diplomații  de stat trebuie să respecte legile și regulile țării gazdă” și „au datoria să nu interfereze în afacerile interne ale statului gazdă”, a subliniat purtătoarea de cuvânt al departamentului american de Stat, Morgan Ortagus. Aceasta nu a oferit detalii cu privire la închiderea consulatului chinez.

„Am dispus închiderea consulatului Republicii Populare Chineze la Houston pentru a proteja proprietatea intelectuală americană și informațiile private ale americanilor” a spus ea, în marja unei vizite a șefului diplomației americane, Mike Pompeo, la Copenhaga.

Această decizie vine pe fondul tensiunilor crescute între cele două puteri, pe mai multe fronturi: legea controversată privind securitatea națională din Hong Kong, acuzațiile de spionaj, situația drepturilor omului, în special în regiunea Xinjiang (nord-vest), unde minoritatea uigură este supusă la încălcări flagrante ale drepturilor omului de către puterea de la Beijing.

„Statele Unite nu vor tolera încălcarea suveranității noastre și intimidarea poporului nostru de către China, la fel cum nu am tolerat practicile comerciale neloiale, furtul de locuri de muncă americane și alte comportamente flagrante. Președintele Trump insistă asupra justiției și reciprocității în relațiile sino-americane”, a afirmat purtătoarea de cuvânt Morgan Ortagus într-o declarație transmisă presei.

China a anunțat, miercuri, că a fost forțată de Statele Unite să își închidă consulatul la Houston, mișcare descrisă drept „provocare” de către Beijing.

„Aceasta este o provocare politică lansată unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internațional”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin.

„China condamnă cu fermitate această acțiune scandaloasă și nejustificată”, a asigurat purtătorul de cuvânt, amenințând Washingtonul cu „represalii”.

Potrivit mai multor media din Houston, pompierii au fost chemați la consulat, marți seară, pentru că în curtea clădirii ar fi fost arse o serie de documente.

Poliția din Houston a declarat, pe Twitter, că s-a observat fum în curtea respectivă, dar că forțele de ordine „nu au voie să intre” în incinta consulatului.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: