Se pregătește Xi Jinping de „Represalii Preventive”? China prezintă planul după care va fi atacată de SUA

Se pregătește Xi Jinping de „Represalii Preventive”? China prezintă planul după care va fi atacată de SUA

Jurnaliști și experți militari chinezi îndeamnă public Armata Populară de Eliberare să se pregătească imediat de un atac al forțelor americane în Marea Chinei de Sud.

Un expert de la Institutul Național pentru Studii ale Mării Chinei de Sud din cadrul Universității Zhejiang, Shi Xiaoqin, susține că Statele Unite încearcă deliberat să provoace China.

El și alți experți cer regimului comunist să-și consolideze bazele amplasate pe recifurile ocupate de Beijing.

Dacă acest curent câștigă teren în rândurile liderilor politici și militari chinezi, atunci comandanții forțelor americane din Pacific ar trebui să ia serios în calcul posibilitatea ca Beijingul să declanșeze ostilitățile, în conformitate cu doctrina sa, numită a „represaliilor preventive”, arată o analiză publicată de Gatestone Institute.

Altfel zis, China ar putea invoca o falsă legitimă apărare pentru a ataca prima.

Un alt expert chinez, Yu Zeyuan sugerează că Beijingul ar trebui să deplaseze imediat avioane de luptă către bazele aeriene din Arhipelagul Spratly – Fiery Cross, Subi Reef și Mischief Reef.

El mai afirmă că prezența sporită a forțelor aeriene și navale americane în Marea Chinei de Sud reprezintă mai mult decât o demonstrație de forță a Washingtonului.

Chen Hu, ziarist militar, afirmă și el că Statele Unite intenționează în prezent să provoace un conflict și se pregătește de luptă. Chen pretinde că revenirea bombardierelor americane B1 la baza din Guam și desfășurarea a două portavioane, USS Nimitz și USS Ronald Reagan (foto), cu grupurile lor de luptă în Marea Chinei de Sud, în ciuda pretextului unor manevre militare, reprezintă de fapt un semn  că administrația Trump are intenții agresive.

Chen sugerează că recentele exerciții militare americane „Freedom of Navigation” și numărul mare de misiuni de supraveghere de-a lungul coastei chineze reprezintă dovezi peremptorii că Statele Unite pun la cale un atac.

Fostul ofițer chinez, Wang Yunfei, un expert naval, afirmă că zborurile cu aparate de supraveghere RC-135, E-8c și RC 12X sunt echivalente cu o „supraveghere tehnică strategică pre-bătălie”.

Wang avertizează că este probabil ca președintele Donald Trump să inițieze un conflict militar în Marea Chinei de Sud înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, speculând că „întețind fricțiunile externe, în special conflictele militare cu China, îl vor ajuta pe președintele în exercițiu în campania sa de realegere”.

Liderii Partidului Comunist Chinez observă că nimeni, inclusiv Statele Unite, nu au făcut nimic pentru a împiedica China să pună mâna pe Hong Kong, cu 37 de ani mai devreme decât prevedea acordul internațional, iar această paralizie a Occidentul a fost luată de Beijing ca o undă verde.

Wang prezintă și modul în care se va desfășura atacul anunțat ca iminent al forțelor americane. El presupune că ofensiva va fi deschisă de un tir cu rachete de croazieră Tomahawk asupra bazelor chineze din recifurile Mării Chinei de Sud, și apoi prezintă rutele pe care se vor deplasa bombardierele B1 pentru a lovi.

Expertul consideră că armata chineză ar trebui de aceea să desfășoare cele două portavioane ale sale în zona central-sudică a Mării, care ar fi cea mai bună strategie de a contracara orice atac.

De asemenea, el recomandă ca Bejingul să amplaseze pe recifuri avioane de luptă și baterii de rachete antiaeriene.

Wang crede că Reciful Scarborough din Insulele Paracel este prima bucată de pământ pe care americanii vor încerca să o ocupe. Reciful este revendicat atât de China cât și de Filipine.

Potrivit analizei Gatestone, unul dintre motivele pentru care China crede că SUA ar putea încerca să ocupe această insuliță este de a reface alianța militară cu Filipine, care le-ar oferi forțelor americane acces la baza aeriană Clark, la baza navală Subic și la alte facilități filipineze.

Washingtonul are toate motivele să spere că, sprijind pretențiile teritoriale ale Filipinelor în zonă, l-ar convinge pe mercantilul președinte Rodrigo Duterte să strângă din nou relațiile cu Statele Unite.