Evenimentul Zilei > Actualitate > Picături sau spray anti-Covid, dezvoltate la Timișoara! Când va fi gata vaccinul românesc
Picături sau spray anti-Covid, dezvoltate la Timișoara! Când va fi gata vaccinul românesc

Picături sau spray anti-Covid, dezvoltate la Timișoara! Când va fi gata vaccinul românesc

Vaccinul românesc anti COVID-19 este dezvoltat de o echipă de cercetători de la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului - OncoGen, care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brînzeu” din Timişoara.

Vaccinul va fi administrat pe cale intranazală, sub formă de picături sau spray, și are la bază cercetări noi, nefolosite până acum. El nu se bazează pe anticorpi, ci pe reacția celulelor imune, potrivit spuselor directorului OncoGen.

„Deocamdată ne bucurăm de câștigarea proiectului împreună cu Institutul Cantacuzino din București. Continuăm cercetările pe celule umane, în special pe celulele mele, eu m-am vaccinat.

Urmează ca Institutul să facă experimentele pe animale și în același timp noi pregătim actele pentru studiile clinice de fază 1 care sperăm să înceapă anul acesta.

Avem proiectul și prototipul acestui vaccin pe la sfârșitul lui ianuarie. Am fi putut fi printre primele laboratoare din lume, dar a durat aproape șase luni o finanțare”, a declarat Virgil Păunescu, director OncoGen, pentru Antena 3.

Centrul OncoGen din Timișoara a anuțat în mai că a semnat un parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, pentru a crea un vaccin împotriva coronavirusului.

„Centrul OncoGen a semnat un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen.

„Vaccinul dezvoltat de OncoGen împotriva virusului SARS-nCoV-2 va fi administrat intranazal fie sub formă de picături, sau prin pulverizare”
Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri.

Cu această ocazie vă anunțăm că Centrul OncoGen, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a câștigat competiția organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-nCov-2.

Suma se ridica la 3,5 milioane RON și ne permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen și recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și de Guvernul Britanic.

Susținem dezvoltarea cercetării medicale și creșterea competitivității României. Avem încredere în cercetătorii români și în capacitatea lor de a schimba România în bine”, precizează Centrul OncoGen.