Piața imobiliară din București, afectată de blocarea PUZ-urilor. Pierderi de peste 10 miliarde de euro pentru stat

Piața imobiliară din București, afectată de blocarea PUZ-urilor. Pierderi de peste 10 miliarde de euro pentru stat Sursa foto: Dreamstime.com

Blocajul PUZ-urilor din București poate aduce statului român pierderi de 10,4 miliarde de euro până în 2026. Situația din Capitală are deja un impact negativ asupra prețurilor imobilelor.

Tarifele locuințelor erau oricum afectate de majorarea costurilor materialelor de construcții. Acum, din cauza planurilor urbanistice locale, PUZ, situația este și mai complicată. În ciuda acestor lucruri, Primăria Generală a Capitalei nu pare să vrea să rezolve această problemă prea curând.

Blocajul administrativ și incertitudinea legată de legislația de urbanism din București au dus, numai anul trecut, la scăderea cu 2,4% a contribuției Capitalei la PIB-ul României. Mai mult decât atât, pentru următorii patru ani se estimează că pierderea totală financiară în economie va fi de 52 de miliarde de lei. Acest lucru se va întâmpla deoarece administrația condusă de Nicușor Dan nu oferă semne că va putea rezolva problemele pe care le-a generat.

„Se încearcă, se dorește în mod inexplicabil, revenirea la Planul Urbanistic General al Municipiului București care e o documentație de urbanism veche, are aproape un sfert de secol, e din anul 2000, este anacronică, este depășită, este aprobată, din punctul nostru de vedere, al specialiștilor în domeniu, în mod nelegal. Îi lipsesc multe avize, are multe avize negative, inclusiv de la Cadastru. Nu are suport cadastral practic și mai este și anulată în primă instanţă”, a declarat avocatul Adrian Ioniţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se va întâmpla cu companiile imobiliare

Așadar, în acest moment, multe companii din domeniul imobiliar sunt expuse riscului insolvență în contextul în care au un grad de îndatorare foarte ridicat. Astfel, ele nu își pot continua proiectele. Lipsa de construcții noi de pe piață are și consecințe în prețul caselor. Pentru că nu mai apar unități noi, cele vechi s-au scumpit considerabil. De asemenea, persoanele care vor să își mărească gradul de confort nu o pot face. Așadar, sunt nevoiți să rămână în locuințele vechi.

Potrivit datelor de la Inspectoratul de Stat în Construcții, în perioada 2020-2022 au fost blocate investiții publice de 5,5 miliarde de euro. Anul trecut în Capitală au fost eliberate doar 218 autorizații de construire, informează Antena 3.