Piața imobiliară din România. Cât costă închirierea unei garsoniere în cele mai importante orașe universitare

Piața imobiliară din România. Cât costă închirierea unei garsoniere în cele mai importante orașe universitare Sursa: Arhiva EVZ

Începerea anului universitar readuce în atenție problema chiriilor pentru locuințele ocupate de studenți. După doi ani de pandemie, în care majoritatea cursurilor au fost susținute în sistem online, viața studențească revine la normal. Iar odată cu ea și discuțiile cu privire la costurile pentru închirierea unui apartament sau a unei garsoniere într-un centru universitar. Situația este cu atât mai complicată cu cât, după pandemie, au venit crizele energetică și economică. Valoarea chiriilor a crescut, iar la această creștere se adaugă și costurile cu facturile la utilități, electricitate și energie termică.

În aceste zile, studenții se pregătesc să revină pe băncile facultăților, iar acest lucru implică, la fel ca în fiecare an universitar, găsirea unei locuințe cu chirie.

După doi ani de pandemie, în plină criză energetică și economică, costurile cu chiriile au crescut considerabil. Majorarea s-a făcut simțită încă de pe timpul verii, când o chirie medie pentru un apartament construit până în anul 2000, a crescut și cu 10%, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile chiriilor din București au explodat, iar studenții au ajuns să scoată din buzunar și până la 500-600 de euro pe lună, pentru o garsonieră într-o zonă centrală, mai sigură. În cartierele din zonele II, III prețul chiriilor ajung și la 300 - 400 de euro pe lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar și așa costurile sunt foarte ridicate, dacă avem în vedere că la chirie se adaugă costurile cu utilitățile, facturile la energie electrică și căldură. Or, în condițiile în care ne aflăm în plină criză energetică, puțini sunt cei care își mai pot permite să plătească sume atât de mari.

Cât costă închirierea unui apartament în celelalte orașe universitare

Costurile cu chiriile sunt mari și la Cluj Napoca, unde se plătește cam 300 de euro pe lună, față de 250 de euro cât se plătea în august 2021. Și aici, însă depinde de zonă și de facilitățile pe care le oferă proprietarul. Și la Cluj se cer chirii de 400 de euro – 500 de euro, în cazul locuințelor noi, din zonele rezidențiale.

În ceea ce privește închirierea unui apartament cu două camere în Cluj-Napoca, prețul mediu a ajuns la 450 de euro pe lună.

În centrele universitare din Iași și din Brașov, în schimb, o garsonieră se închiriază cu 250 de euro pe lună, exact suma cu care se închiria și înainte de pandemia de COVID. Apartamentele, în schimb, au costuri ceva mai ridicate, peste 350 - 400 de euro pe lună.

Specialiștii în domeniul imobiliar atrag atenția că prețurile locuințelor de închiriat, cu mici excepții, sunt sub nivelul din 2019. Însă, atrag ei atenția, din cauza impactului inflației, prețurile la chirii vor continua să crească și le vor depăși pe cele de dinainte de pandemie.