Decizia lui Nicușor Dan de a cumpăra 20 de minicentrale, comentată de specialiștii în energie: „Costurile sunt mai mari, iar pierderile mai ridicate”

Decizia lui Nicușor Dan de a cumpăra 20 de minicentrale, comentată de specialiștii în energie: „Costurile sunt mai mari, iar pierderile mai ridicate” Sursa: Facebook/ Nicusor Dan

Specialistul în energie Dumitru Chisăliță a formulat o opinie față de propunerile primarului general al Capitalei Nicușor Dan, după ce acesta din urmă a transmis că există soluții pentru cetățenii care au dificultăți în ce privește serviciul de termoficare, edilul anunțând că vrea să investească în 20 de minicentrale.

Achiziționarea celor 20 de minicentrale ar fi o soluție de criză pentru bucureșteni, a spus Dumitru Chisăliţă, un specialist în energie, după ce Nicușor Dan a anunțat cum vrea să rezolve problema aprovizionării cu resurse pentru consumatorii casnici.

„Căutăm soluții concrete pentru îmbunătățirea calității serviciului de termoficare din Capitală: am demarat proiectul prin care ne propunem să instalăm 20 de minicentrale în anumite puncte termice, situate la capetele de rețea unde funcționarea a fost deficitară și unde agentul termic a fost livrat în parametri insuficienți”, a anunțat primarul Nicușor Dan.

Nicușor Dan, proiect de 20.668.371,53 de lei pentru 20 de minicentrale

Edilul din București a transmis că sunt vizate patru puncte termice din Sectorul 1, șase din Sectorul 2, trei din Sectorul 3, unul din Sectorul 4, trei din Sectorul 5 și trei din Sectorul 6.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele 20 de minicentrale ar urma să fie utilizate de circa 357 de blocuri din sectoarele amintite mai sus, astfel că Termoenergetica a început deja să închirieze capacități modulare de producere a agentului termic. Proiectul a fost publicat în SEAP pe 23 septembrie și are o valoare de 20.668.371,53 lei fără TVA. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 31 octombrie, ora 15.00.

„Echipamentele ar putea fi montate în sezonul rece 2022-2023, documentația de atribuire având o clauză de reziliere totală în cazul în care punerea în funcțiune a tuturor capacităților modulare de producere a energiei termice se va face mai târziu de 31 decembrie 2022”, a mai spus Nicuşor Dan.

Soluția găsită de Primăria Capitalei, comentată de președintele AEI

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) Dumitru Chisăliţă a argumentat că decizia Primăriei Capitalei este o soluție de criză și că sistemele termice mai mici, de tip cvartal, ar fi mai utile.

„Totuși trebuie precizat că, în principiu, sistemele mai mici, cum sunt cele de cvartal, sunt mult mai eficiente. Există o legătură între eficiență și raza pe care se distribuie agentul termic. Cu cât această rază este mai mare, și aici putem încadra sistemul de termoficare din București, cu atât costurile sunt mai mari, iar pierderile mai ridicate.

Este evident că sistemele mai mici, cum sunt cele de cvartal, sunt mult mai eficiente. Mai mult, aceste sisteme de cvartal ar putea fi interconectate pentru ca, în caz de defecțiuni, în zonele afectate să se poată furniza agent termic în regim de avarie”, a transmis Dumitru Chisăliţă, președinte AEI, conform Adevărul.ro.