Pericolul din apa fierbinte. Doctorii spun că „face mai mult rău decât bine.” Care este explicația

Pericolul din apa fierbinte. Doctorii spun că „face mai mult rău decât bine.” Care este explicația Sursa foto: Arhiva EVZ

Dermatologii au dezvăluit că apa fierbinte distruge sebumul, grăsimile sănătoase și uleiurile. Aceasta este un real pericol pentru sănătate, în special pentru piele. Specialiștii au explicat cum apar problemele.

Dermatologul Sonia Sonakshi Khorana a declarat că „apa fierbinte îndepărtează din piele sebumul, grăsimile sănătoase și uleiurile (colesterol, acizi grași, ceramide) care sunt necesare pentru sănătatea pielii. Persoanele care au probleme dermatologice au constatat că, după o baie fierbinte, anumite eczeme sau alergii s-au reactivat, ca atunci când pielea este supusă unui stres prea mare”.

Apa fierbinte poate face mai mult rău decât bine”, avertizează dermatologul Sonia Sonakshi Khorana. „Practic, apa fierbinte îndepărtează din piele sebumul, grăsimile sănătoase și uleiurile (colesterol, acizi grași, ceramide) care sunt necesare pentru sănătatea pielii. Acest lucru compromite funcția de barieră a pielii, care este capacitatea ei de a se proteja. Bariera cutanată este responsabilă pentru menținerea umezelii și, dacă este compromisă, poate duce la o sensibilitate mai mare și o vulnerabilitate sporită la iritații”.

Apa caldă trebuie evitată

Bariera cutanată sau sistemul de autoprotecție al pielii este reprezentat de două elemente principale:

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Când filmul hidrolipidic și stratul cornos. Funcția de barieră cutanată este afectată de expunerea la soare, factori de mediu – vânt puternic, temperaturi scăzute, dar și de o hidratare insuficientă.

Este cea mai cruntă lovitură dată românilor! Prețul gigacaloriei a explodat. 33 de consilieri au votat pentru scumpire

Sursa: Arhiva EVZ

2. Când această barieră este compromisă, pielea este mai puțin capabilă să mențină un echilibru sănătos, rezultând o piele mult mai sensibilă și care se poate irita ușor.

„Folosirea apei călduțe nu îndepărtează sebumul, grăsimile și uleiurile sănătoase necesare pentru sănătatea pielii, iar acest lucru lasă bariera pielii să funcționeze corect. Așadar, utilizarea apei călduțe aduce un risc mai mic de iritație și sensibilitate a pielii”, spune dermatologul.

Temperatura ideală a apei

„Apa călduță va face o treabă bună, de curățare temeinică a pielii, fără a o usca excesiv”, spune dr. Ross Perry, șeful clinicilor Cosmedics.

”Apa călduță nu va provoca iritații și activarea unor eczeme. În schimb, va lăsa pielea pregătită pentru următoarea etapă a rutinei de îngrijire a pielii. Stropirea ulterioară cu apă rece va ajuta și mai mult, lăsând pielea mai fină și mai fresh. Chiar nu există niciun motiv să folosiți apă foarte fierbinte pe piele”, adaugă dermatologul.

Cu toate astea, specialista a declarat că: ”apa rece nu este la fel de eficientă în curățarea pielii și în a elimina bacteriile și murdăria din ziua precedentă”, potrivit Stylist.