Evenimentul Zilei > Actualitate > Incendiu pe calea ferată. Un vagon încărcat cu benzină a luat foc în zona orașului Bușteni
Incendiu pe calea ferată. Un vagon încărcat cu benzină a luat foc în zona orașului Bușteni

Incendiu pe calea ferată. Un vagon încărcat cu benzină a luat foc în zona orașului Bușteni

Un vagon cisterna, încărcat cu benzină a luat foc în această dimineață, în județul Prahova, între Bușteni și Azuga. Traficul feroviar în zonă a fost întrerupt.

Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la un vagon cisternă încărcat cu 56 de tone de benzină în județul Prahova. Acesta făcea parte dintr-o garnitură formată dintr-un total de 22 de vagoane. Din cauza incendiului, traficul feroviar între localitățile Buşteni şi Azuga a fost oprit, după cum informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Potrivit sursei citate, la momentul sosirii echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta cu flacără deschisă.

Vagonul cisternă afectat este încărcat cu 56 tone de benzină și a existat riscul unei explozii. Acesta a fost decuplat de restul garniturii care are în total 22 vagoane toate încărcate cu carburanți (18 vagoane cu motorină şi 4 vagoane cu benzină).

Intervenția echipajelor de stingere a incendiului

La fața locului este așteptată și o drezină cu lucrători care să scoată linia de cale ferată de sub tensiune. La fața locului pompierii din cadrul ISU Prahova intervin cu mai multe autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru a stinge incendiul. De asemenea, la fața locului a ajuns și o ambulanșă din cadrul SMURD pentru a interveni în cazul unor eventuale accidente. Iar în sprijin acţionează şi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) din cadrul orașului Breaza.

La acest moment, potrivit informațiilor transmise de autorități, incendiul se manifestă fără flacără, iar echipajele de pompieri lucrează pentru răcirea vagonului afectat incendiu. Aceasta pentru a împiedica o explozie a carburantului supraîncălzit. Traficul feroviar între localitățile Buşteni şi Azuga va rămâne blocat până când va fi îndepărtat orice pericol, după cum precizează ISU Prahova.

„ISU Prahova intervine cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, iar în sprijin acţionează şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Breaza. La acest moment, incendiul se manifestă fără flacără, iar echipajele lucrează pentru răcirea vagonului afectat. Traficul feroviar între Buşteni şi Azuga este blocat”, se arată într-un comunicat al ISU Prahova.

Ce a provocat incendiul şi cum a fost evitat dezastrul

„În jurul orei 4:34, ISU prahova a intervenit pentru stingerea incendiului la un vagon de 56 de tone, încărcat cu benzină. Au fost 22 de vagoane încărcate cu motorină şi benzină. La faţa locului au intervenit două autospeciale şi o ambulanţă SMURD, dar şi cu autospecială din cadrul serviciului de voluntari Azuga.

Vagonul a fost decuplat. Iniţial s-a intervenit cu stingătoare cu pulbere, deoarece nu fusese deconectată reţeaua de tensiune. Din primele informaţii, se pare că incendiul a pornit de la nişte scântei de la pantograf coroborate cu nişte resturi de crăci, dar acestea sunt nişte informaţii preliminare.

Din fericire, intervenţia a fost finalizată rapid. Dacă nu se intervenea prompt, 22 de vagoane-cisternă încărcate cu benzină şi motorină puteau provoca un dezastru. Riscul de explozie a existat şi de aceea am şi intervenit cu grijă, luându-ne toate măsurile de siguranţă. La 5:43 deja era finalizată toată operaţiunea”, a declarat reprezentantul ISU Prahova, Dumitru Elisei.