Evenimentul Zilei > International > Pentagonul întoarce din drum portavionul Nimitz și îl înfige în coasta Iranului
Pentagonul întoarce din drum portavionul Nimitz și îl înfige în coasta Iranului

Pentagonul întoarce din drum portavionul Nimitz și îl înfige în coasta Iranului

Amenințările la adresa Statelor Unite, proferate de regimul de la Teheran, au determinat Departamentul american al Apărării să păstreze USS Nimitz în Golful Persic.

Revenind asupra ordinului de chemare la bază a portavionului USS Nimitz, secretarul american al Apărării, Christopher Miller, a anunțat duminică, 3 ianuarie:

„Din cauza recentelor amenințări proferate de lideri iranieni la adresa președintelui Trump și a altor oficiali guvernamentali, am ordonat ca USS Nimitz să își înceteze redesfășurarea de rutină.”

Și șeful Pentagonului, citat de Debka, a adăugat:

„USS Nimitz va rămâne acum în zona de operațiuni a Comandamentului Central al SUA. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de determinarea Statelor Unite ale Americii.”

„Răzbunare”

Cu ocazia comemorării unui an de la lichidarea generalului iranian Qassem Soleimani, șeful Gărzilor Revoluționare, de către o dronă americană, în Bagdad, mii de persoane în doliu au manifestat în capitala Irakului și în alte orașe, scandând „Răzbunare” și „Nu Americii”.

Data a fost marcată de manifestații și în Iran, Siria, Liban, Yemen și în alte țări.

La frontiera de nord a Israelului cu Libanul, armata israeliană Tsahal a declarat mica localitate Metulah zonă militară închisă, în cazul în care manifestațiile de răzbunare ale Hezbollah, programate, ar fi devenit violente, mai scrie Debka.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei și un înalt comandant militar al forțelor Gardienilor Revoluției, brigăzile Al-Qods, și-au reînnoit amenințările cu represalii la adresa Statelor Unite.

USS Nimitz, forța sa aeriană de la bord și navele care îl escortează au fost desfășurate din iulie în Golful Persic, Marea Arabiei de Nord și Golful Oman, împreună cu nava de asalt amfibiu USS Makin Island și cu navele de transport amfibii, USS Somerset și USS San Diego.

Împreună transport 2500 de membri ai Unității 15 Expediționare a Marinei. În plus, USS Makin mai are pe punte și un escadron de avioane de luptă F-35B Lightning II Joint Strike.

Uraniu pentru arme

USS Nimitz ar fi trebuit să se întoarcă acasă după 1 ianuarie, însă Pentagonul a revenit asupra ordinului, ca urmare a escaladării tensiunilor.

Din cauza precauțiilor suplimentare impuse de epidemia de COVID-19, marinarii și pușcașii marini aflați la bordul navelor au fost izolați de familiile lor încă din luna aprilie.

Tensiunea a crescut și mai mult în regiune, luni, după ce Iranul a anunțat că a reluat îmbogățirea uraniului până la nivelul de 20%, la complexul nuclear Fordo.

Uzina nucleară este îngropată sub un masiv muntos, dispune de fortificații puternice și se află sub paza Gărzilor Revoluționare Islamice.