Evenimentul Zilei > International > SUA, „gata să răspundă” dacă Iranul atacă
SUA, „gata să răspundă” dacă Iranul atacă

SUA, „gata să răspundă” dacă Iranul atacă

„Suntem gata să ne apărăm și să-i apărăm pe prietenii și pe aliații noștri din regiune și suntem gata să reacționăm, dacă este necesar”, a declarat generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al Armatei Statelor Unite (Centcom).

Statele Unite sunt pregătite pentru reacție în caz că Republica Islamică Iran le va ataca pentru a marca prima comemorare a morții generalului Qassem Soleimani (fostul comandant al forței Al-Quds pentru operațiuni externe a Gardienilor Revoluției din Iran), a avertizat șeful forțelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Frank McKenzie, aflat în turneu în regiune la două săptămâni înainte de această comemorare.

„Suntem gata să ne apărăm și să-i apărăm pe prietenii și aliații noștri din regiune și suntem gata să reacționăm, dacă este necesar”, a declarat generalul Frank McKenzie,  șeful Comandamentului Central al Armatei Statelor Unite (Centcom).

„Apreciez că suntem într-o poziție foarte bună și că vom fi pregătiți, indiferent ce decid iranienii sau aliații lor”, a adăugat generalul american, în cursul unei interevenții telefonice dintr-o locație nespecificată din regiune, scrie La Presse.

Comandantul Centcom a declarat că s-a deplasat la Bagdad, unde s-a întâlnit cu șeful forțelor Coaliției antijihadiste, generalul american Paul Calvert, precum și cu șeful statului major al irakianului, Abdul Amir Yarallah.

De asemenea, generalul McKenzie a călătorit în Siria pentru a se întâlni cu forțele americane desfășurate pe mica bază siriană al-Tanf (sud), la granițele Iordaniei, Siriei și Irakului.

Portavionul USS Nimitz și bombardiere B-52

Semn că oficialii militari americani se tem de o operațiune iraniană de răzbunare a puternicului general iranian Qassem Soleimani, asasinat pe 3 ianuarie 2020 într-un atac american cu drone lângă aeroportul din Bagdad, acest turneu nu fusese anunțat.

„Vorbesc în fiecare zi cu comandanții mei despre asta”, a admis generalul McKenzie.

Chiar dacă armata SUA continuă, conform planificării, operațiunile de retrgere din Irak și Afganistan comandate de președintele în exercițiu Donald Trump, Pentagonul și-a întărit puternic poziția în jurul Irakului pentru a descuraja Iranul să-i atace trupele.

Portavionul american cu propulsie nucleară USS Nimitz navighează în apele Golfului de la sfârșitul lunii noiembrie, iar două bombardiere B-52 au zburat recent peste regiune, într-o demonstrație de forță îndreptată către Iran și aliații săi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE