Evenimentul ZileiActualitateParastas nuclear: Iranul aruncă în aer începutul de an 2021. Va folosi Trump Bomba „anti-buncăr”?

Parastas nuclear: Iranul aruncă în aer începutul de an 2021. Va folosi Trump Bomba „anti-buncăr”?

Parastas nuclear: Iranul aruncă în aer începutul de an 2021. Va folosi Trump Bomba „anti-buncăr”?
Iranul a anunțat sâmbătă că intenționează să atingă pragul de 20% al îmbogățirii uraniului la instalația sa subterană de la Fordo „cât de repede posibil”.

O decizie similară a Teheranului, din urmă cu zece ani a fost la un pas de a duce la un atac al Israelului împotriva instalațiilor nucleare iraniene.

Tensiunile dintre cele două părți s-au diminuat abia în 2015, odată cu încheierea acordului nuclear pentru Iran.

Revenirea la o îmbogățire de 20% a uraniului ar putea duce la un nou punct de ruptură, scrie Associated Press.

Inclusiv Ali Akbar Salehi, șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran, a oferit o folosit o analogie militară pentru a descrie intenția agenției sale de a trece la pasul următor.

„Suntem cu degetul pe trăgaci”

„Suntem ca niște soldați și degetele noastre sunt pe trăgaci”, a declarat Salehi la televiziunea de stat iraniană. „Așteptăm comandantul să dea ordinul de tragere și tragem. Suntem pregătiți pentru asta și vom produce (uraniu îmbogățit 20%) cât de repede posibil.”

Decizia Iranului vine după ce Parlamentul său a adoptat o lege, aprobată de Curtea Constituțională, care vizează creșterea gradului de îmbogățire pentru a exercita presiune asupra Europei, pentru a reduce sancțiunile.

Este și o presiune înainte de învestirea lui Joe Biden, care a declarat că este gata să revină la cadrul acordului iranian, denunțat de Donald Trump.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a recunoscut că Iranul i-a informat pe inspectorii săi în legătură cu decizia de creștere a gradului de îmbogățire a uraniului printr-o scrisoare, după ce zvonuri despre intenția Teheranului au apărut început să circule intens vineri noaptea.

„Iranul a informat Agenția că, pentru a se conforma unui act normativ recent adoptat de parlamentul țării, Organizația iraniană pentru Energie Atomică are intenția de a produce uraniu slab îmbogățit… până la 20% la uzina sa de îmbogățire a carburantului de la Fordo”, a declarat AIEA într-un comunicat.

Urmează expulzarea inspectorilor?

AIEA a adăugat că Iranul nu a precizat când a programat să mărească gradul de îmbogățire, deși Agenția „are inspectori prezenți permanent în Iran care au acces cu regularitate la Fordo”.

Legea adoptată de Parlamentul iranian cere și expulzarea acestor inspectori, dar se pare că Teheranul nu a decis încă să facă acest pas, scrie AP.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: