Big Brother COVID: Tehnologia prin care Israelul urmărește tot ce faci

Big Brother COVID: Tehnologia prin care Israelul urmărește tot ce faci

Pandemia de COVID a dus la o restrângere dramatică a libertăților peste tot în lume. În Israel, guvernul folosește serviciile secrete pentru a supraveghea în masă populația.

La începutul pandemiei, Israelul a început să folosească un instrument de supraveghere în masă, urmărind telefoanele oamenilor, pentru a opri răspândirea COVID.

Guvernul a elogiat tehnologia, folosită în mod normal pentru prinderea teroriștilor palestinieni dați în urmărire, ca pe un mare pas înainte în lupta împotriva virusului.

Însă, după mai multe luni, eficiența acestui instrument de tip Big Brother este pusă sub semnul întrebării, criticii afirmând că utilizarea sa reprezintă un grav atac la adresa principiilor democratice ale țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ideea unui guvern care își supraveghează îndeaproape cetățenii ar trebui să tragă un semnal de alarmă”, spune Maya Fried, purtătoarea de cuvânt a Asociației pentru Drepturile Civile din Israel, citată de Times of Israel.

„Aceasta este împotriva bazelor democrației. Nu poți să abandonezi pur și simplu democrația în timpul unei crize.”

Tehnologie folosită pentru prinderea teroriștilor

Se cunosc puține lucruri despre tehnologia folosită. Potrivit cotidianului Yedioth Ahronoth, serviciul de securitate internă Shin Bet o utilizează de două decenii. Tehnologia baleiază metadatele oricui folosește serviciile de telecomunicații din Israel.

Informațiile colective cuprind localizarea telefonului mobil, istoricul navigației pe internet și apelurile și SMS-urile primite și date, însă nu și conținutul.

Aceste elemente ar fi ajutat serviciul secret să îi urmărească pe teroriști și să dejoace atentate.

Nu se cunoaște totuși ce se întâmplă cu toate datele colectate.

Israelul a început să folosească Shin Bet în lupta împotriva COVID în martie. Prin urmărirea mișcărilor persoanelor infectate cu coronavirusul, a determinat cu cine au intrat acestea în contact și riscă să se infecteze, pentru a le plasa în carantină.

Capacitățile de căutare ale Ministerului Sănătății fiind limitate, Shin Bet a fost considerat drept cea mai bună opțiune, chiar dacă directorii său au ezitat față de ideea folosirii tehnologiei în acest scop.

Autoritățile fac pe niznaiul

Autoritățile israeliene afirmă că tehnologia a fost un instrument esențial pentru a urmări epidemia și insistă pe faptul că au găsit un echilibru între protejarea drepturilor individuale și sănătatea publică.

„Considerăm că prețul este rezonabil”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Yoav Kitsch, în fața unei comisii parlamentare luna trecută.

„Nu am văzut ca acest instrument să fie utilizat în scopuri abuzive. Acest instrument salvează vieți.”