Evenimentul Zilei > International > Atac la Pentagon: Rețeaua cibernetică a fost oprită brusc în miezul zilei
Atac la Pentagon: Rețeaua cibernetică a fost oprită brusc în miezul zilei

Atac la Pentagon: Rețeaua cibernetică a fost oprită brusc în miezul zilei

Sistemul, cunoscut sub denumirea de Secret Internet Protocol Router Network (SIPRNET), manipulează informații clasificate, până la nivelul Top Secret.

Pentagonul a ordonat marți închiderea de urgență a rețelei de comunicații interne, au confirmat pentru Just the News trei surse din Departamentul Apărării.

Această închidere, fără precedent pe durata zilei, are loc pe fondul dezvăluirilor recente că alte agenții federale, inclusiv Departamentul pentru Securitate Internă, au fost sparte de pirați cibernetici.

Departamentul Apărării și-a alertat funcționarii că sistemul de comunicații secrete interne, a fost oprit la sfârșitul dimineții pentru modificări de urgență ale programelor, au declarat sursele citate.

Iar Rusia?

Pentagonul nu a oferit un răspuns la întrebările redacției, între care una era dacă închiderea are legătură cu atacul cibernetic de duminică, dat se pare de agenți ai Rusiei, după cum scrie presa americană.

Sistemul, cunoscut sub numele de Secret Internet Protocol Router Network, manipulează informații inclusiv de cel mai înalt nivel de clasificare, a fost închis timp de câteva ore.

„Acest lucru nu s-a mai întâmplat la mijlocul unei zile de lucru”, a declarat un oficial al Pentagonului, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. „Îmbunătățirile se fac de obicei în weekenduri și după orele de program, seara târziu. Aceasta a fost făcută în regim de urgență.”

Închiderea s-a aplicat doar computerelor care manipulează materiale clasificate, și nu a fost impusă și celorlalte de computere sau rețele telefonice.

Atac de mare amploare

Administrația Trump a recunoscut duminică faptul că pirați cibernetici, acționând în serviciul unui guvern străin – despre care se bănuiește că ar fi cel rus – au reușit să pătrundă în mai multe rețele guvernamentale americane cheie, inclusiv ale Departamentelor Trezoreriei și Comerțului.

Luni, oficialii au recunoscut că dimensiunile atacului au fost chiar mai mari decât se credea inițial, fiind afectate și alte agenții cheie, precum Departamentul de Stat, Departamentul de Securitate Internă și părți ale Pentagonului.

Responsabilii americani nu au detectat atacul decât în ultimele săptămâni, iar acest lucru s-a produs abia atunci când o societate de securitate cibernetică privată, FireEye, a alertat serviciile de informații americane că pirații au reușit să treacă de primele bariere de securitate.