Evenimentul Zilei > International > Rusia și Franța, dezinformare coordonată pe Facebook. Un cont, legat de armata franceză
Rusia și Franța, dezinformare coordonată pe Facebook. Un cont, legat de armata franceză

Rusia și Franța, dezinformare coordonată pe Facebook. Un cont, legat de armata franceză

Facebook a anunțat că a închis rețele de conturi false, dintre care două au fost gestionate din Rusia și una din Franța. Cu toate acestea, experții subliniază că motivațiile rușilor și francezilor nu au fost aceleași.

Două rețele de conturi au fost atribuite persoanelor asociate cu organizația rusă Internet Research Agency (IRA), fondată de oligarhul rus Evgheni Prigojin (zis și „bucătarul lui Putin”), actionar la societatea militară privată „Wagner”. Ele aveau ca țintă Republica Centrafricană și Libia.

A treia rețea, avea „legături cu persoane asociate cu armata franceză”, potrivit Facebook. Solicitat de către AFP, Statul-Major din Franța nu a făcut nici un comentariu.

Aceste rețele au vizat țările din nordul Africii și din Orientul Apropiat. În cadrul fiecărora din ele, participanții au folosit profile false, ceea ce a determinat Facebook să ia măsuri.

Toate cele trei campanii au fost suprimate pentru că au încălcat politica rețelei sociale, care interzice „un comportament neautentic coordonat în numele unui guvern străin”, au declarat responsabilul politicii de securitate a Facebook, Nathaniel Gleicher și șeful echipei globale de întrerupere a amenințărilor , David Agranovich, într-o postare pe blog, scrie France 24.

În ceea ce privește rețeaua din Franța, aceasta a vizat în principal Republica Centrafricană și Mali și, într-o măsură mai mică, Niger, Burkina Faso, Algeria, Coaste de Fildeș și Ciad, precizează Facebook.

Dând glas unor falși locuitori din aceste țări, aceste conturi comentau, spre exemplu, politica franceză la fața locului sau își exprimau sprijinul pentru armata franceză.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE