Japonia se află în topul țărilor cu una dintre cele mai mari rate a criminalității în rândul persoanelor vârstnice. În ultimii 20 de ani, criminalitatea în rândul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani a crescut dramatic.

 

Un reporter BBC l-a întrebat pe Toshio Takata care este motivul pentru care se află în închisoare la vârsta de 69 de ani.

 

Pensionarul afirmă că sărăcia l-a determinat să își dorească să intre la închisoare: „Am ajuns la vârsta pensionării, iar apoi am rămas fără bani. Mi-a trecut prin minte că dacă aș fi la închisoare aș putea trăi pe gratis. Prin urmare, am luat o bicicletă de la cineva și am dus-o la secția de poliție, spunând că am furat-o.”

 

Planul său a funcționat, iar la 62 de ani a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu executare pentru fapta sa. Mulțumit fiind de tratamentul de după gratii, acesta a comis o altă infracțiune după ce a fost eliberat: „M-am dus în parc și am amenințat o doamnă, dar nu am avut intenția sâ îi fac rău. Am amenințat-o cu cuțitul în speranța că un martor va alarma poliția.

 

Toshio și-a petrecut ultimii 8 ani din viață în închisoare.

 

Din cele 2500 de persoane cu vârste de peste 65 de ani condamnate în 2016, mai mult de o treime dintre aceștia au avut peste 5 condamnări anterioare.

 

Directorul Centrului de Reabilitare „With Hiroshima”, Kanici Yamada, consideră că la baza infracționalității ridicate în rândul pensionarilor nu stau doar cauze de ordin financiar, ci și psihologic: „Relațiile dintre oameni s-au schimbat, aceștia au devenit mai izolați, nu-și găsesc locul în această societate și nu au cui să vorbească despre singurătatea lor.”, informează BBC.