Evenimentul Zilei > Justitie > Patru foști judecători de la Înalta Curte, judecați pentru soluții favorabile în dosare
Patru foști judecători de la Înalta Curte, judecați pentru soluții favorabile în dosare

Patru foști judecători de la Înalta Curte, judecați pentru soluții favorabile în dosare

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au trimis în judecată opt inculpați, printre care și două judecătoare de la Instanța Supremă pentru fapte de corupție. Alți doi judecători s-au pensionat între timp.

Astfel, au fost deferiți justiției Iuliana Pușoiu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, la data faptelor, acuzată de luare de mită și uz de fals, Gabriela Victoria Bîrsan, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, la data faptelor, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită și de folosire,  în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și trafic de influență, Silinescu Claudia Gherbovan, avocat în cadrul  Baroului Bucureşti, acuzată de complicitate la dare de mită, spălare de bani și cumpărare de influență.

Șoferul mincinos

În același dosar au mai fost trimiși în judecată avocatul Silinescu Radu Gherbovan, afaceristul Gabriel Chiriac, șoferul Florian Ionescu, acuzat de mărturie mincinoasă, fostul judecător Anton Pandrea, fost preşedinte al secţiei penale a instanţei supreme, acuzat de favorizare a făptuitorului și Corina Corbu, judecător la ÎCCJ la data faptelor, ea fiind acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului.

Gașca veselă

Cercetările penale efectuate faţă de cei opt inculpaţi vizează perioada ianuarie 2010 – mai 2011 şi din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat un tablou infracţional complex, la care au participat pe de o parte persoane, investite cu demnităţii publice şi pe de altă parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocaţi ai acestora. Potrivit DNA, ”primele s-au folosit de prerogativele funcţionale şi de statut, în scopul rezolvării unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion şi obţinerea altor bilete conform dorinţelor, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux”, se arată într-un comunicat al DNA.

Patronii de firme au oferit avantajele materiale menţionate juriștilor şi au obţinut  tergiversarea dosarelor aflate pe rolul instanţei supreme, strămutarea ori promisiunea traficului de influenţă în perspectiva unor soluţii favorabile.

Pilele din justiție

Astfel, Gabriela Victoria Bîrsan a deţinut calitatea de preşedinte al secţiei de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, funcţie de conducere şi statut profesional ce i-a conferit un ascendent moral şi de statut profesional raportat la personalul auxiliar al secţiei şi faţă de persoanele ce s-au aflat în serviciu său, respectiv şoferul de la cabinetul preşedintelui secţiei. Iuliana Puşoiu (în prezent notar public) a deţinut funcţia de judecător al secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a judecat dosarele în care avocatul Gherbovan Silinescu Radu a reprezentat firmele interesate în obţinerea soluţiei de strămutare ori admitere a recursului. 

Atenționare discretă

Anton Pandrea a deţinut calitatea de preşedinte al secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, funcţie de conducere şi statut profesional în baza căruia a emis autorizaţii de interceptare, în cauza ce le viza pe avocata Gherbovan Silinescu Claudia, judecătoarele Bîrsan Gabriela Victoria şi Puşoiu Iuliana, şi astfel, şi-a permis, ca ”prin ignorarea, încălcarea şi sfidarea datoriei profesionale de statut să divulge secretul profesional în favoarea relaţiei de colegialitate şi prietenie pentru Corbu Corina Alina, care la rândul său a transmis celor trei persoane anterior menţionate cercetate”, se mai arată în comunicat.

Florian Ionescu, la rândul său, în acelaşi registru al prieteniei şi supunerii faţă de cea care l-a ,,ţinut aproape” şi i-a dat posibilitatea unor câştiguri suplimentare prin munca desfăşurată în calitate de om de casă, a declarat mincinos, fără reţinere pentru a-şi apăra protectoarea atunci când s-a pus problema să prezinte contextul real în care a ridicat bilete pentru judecătoarea Bîrsan Gabriela Victoria de la o firmă de turism. Gherbovan Silinescu Claudia şi Radu au avut calitatea de avocaţi ai celor patru firme în interesul cărora au realizat cumpărarea de influenţă și darea de mită .

A început să câștige

Gabriel Chiriac a deţinut calitatea de acţionar majoritar a două din firmele în favoarea cărora, avocata sa şi el personal a realizat cumpărarea de influenţă şi pentru care a derulat tot demersul de recompensare a judecătoarelor care au sacrificat demnitatea profesională, decenţa profesională şi statutul doar ca să-i servească interesul. Recompensa omului de afaceri şi al avocaţilor acestuia a fost permanent prezentă în perioada ce formează obiectul dosarului, iar sumele de bani necesare au provenit de la firme, fiind mascate prin ,,contracte de asistenţă juridică formale”.

Interesul lui Chiriac a pornit de la faptul că firmele sale au avut litigii în perioada 2010-2011 cu instituţii ale statului, prin care au contestat la instanţe de contencios administrativ diferite amenzi aplicate (de exemplu, protecţia consumatorului, organe fiscale), au pierdut procese la fond, iar respingerea recursului, ar fi dus implicit la pierderea unor sume de bani importante.

Procese fără stres

În plus, în situaţia în care  Gabriel Chiriac nu ar fi achitat sumele la care a fost obligat prin hotărâre judecătorească irevocabilă era pasibil de răspundere penală, deoarece  nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţa de contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii, constituia infracţiune şi se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei potrivit dispoziţiilor legale în vigoare la acel moment.               

Își muta procesele

De aceea, Gabriel Chiriac, prin intermediul avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, a contestat amenda într-unul din dosare, aşa încât recursul la secţia de Contencios Administrativ si Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde şefa secţiei era chiar prietena foarte bună a avocatei sale, iar judecător la această secţie era tot o prietenă a avocatei sale, judecătoarea Puşoiu Iuliana, realizând şi el la rândul său legătura de prietenie, la momentul potrivit, când avea multe cauze şi cereri de strămutare pe rolul instanţe supreme de control judiciar, i-au creat convingerea că soluţionarea în  favoarea sa este posibilă.

În esenţă, probele administrate relevă relaţia infracţională dintre judecătorii: Bîrsan Gabriela Victoria, Puşoiu Iuliana, Corbu Corina de la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Pandrea Anton de la Secţia penală a instanţei supreme, avocaţii Gherbovan Silinescu Claudia şi Gherbovan Silinescu Radu, care au asigurat asistenţă juridică pentru cinci firme din care două aparțineau omului de afaceri Chiriac Gabriel, beneficiare ale admiterii strămutărilor, suspendării judecării cauzelor până la soluţionarea strămutărilor, traficului de influenţă, favorizării făptuitorului. Pe un alt palier, probele administrate relevă relaţia dintre Bîrsan Gabriela Victoria şi Ionescu Florian, șofer la cabinetul președintelui secției de contencios administrativ, dar și om în casă aflat la dispoziția personală a acesteia.

Justiție în familie

„ Capturarea”  justiţiei în domeniul contenciosului administrativ a presupus pe de o parte acapararea ,,funcţiei judiciar administrative de conducere a secţiei de contencios administrativ şi fiscal,, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ce a fost deturnată  de la menirea sa constituţională şi legală şi folosirea acestei demnităţi conform intereselor judiciare ale celor cinci firme. Practicile infracţionale s-au bazat pe o reţea de cereri de strămutare, concomitent cu suspendarea judecării cauzelor de fond până la soluţionarea strămutării, în scopul tergiversării flagrante în favoarea firmelor beneficiare. Această activitate infracţională a fost facilitată de către preşedintele secţiei de contencios administrativ şi fiscal, inculpata Bîrsan Gabriela Victoria chiar şi în situaţii în care nici măcar nu s-a solicitat suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea strămutării.

Mită frecventă

O a doua modalitate a constituit-o soluţionarea unor dosare de către judecătoarea Puşoi Iuliana în mod favorabil firmelor reprezentate, asistate chiar de către avocatul Gherbovan Silinescu Radu. Sistematic aceste activităţi infracţionale au fost precedate, însoţite sau urmate de primirea de către cele două judecătoare implicate, inculpatele Bîrsan Gabriela Victoria şi Puşoiu Iuliana, pentru aceste servicii judiciare de: excursii, bilete de avion, cadouri provenind de la omul de afaceri şi cei doi soţi avocaţi, inculpaţii Gherbovan Silinescu Claudia şi Gherbovan Silinescu Radu. În cazul judecătoarei Bîrsan Gabriela Victoria foloasele au fost date direct ori prin intermediul şoferului preşedintei secţiei de contencios administrativ şi fiscal, inculpatul Ionescu Florian, ce a dat declaraţii mincinoase în favoarea „şefei sale”. De altfel, din probele administrate în cauză a rezultat că Bîrsan Gabriela Victoria, Puşoiu Iuliana, Gherbovan Silinescu Claudia şi Chiriac Gabriel au speculat aşa numita “veche relaţie de colegialitate şi prietenie„ şi sub pretextul acesteia, aportul individual infracţional s-a corelat cu foloase reciproce obținute prin comiterea unor infracţiuni de corupţie .

Favoruri judiciare

În realizarea rezoluţiei infracţionale, reţinem o gamă variată a actelor materiale menite să asigure  inculpaţilor implicaţi un veritabil mod de viaţă, iar succesiunea „serviciilor” oferite judecătoarelor Puşoiu Iuliana şi Bîrsan Gabriela Victoria pentru „favoruri judiciare” dar și pentru păstrarea și conservarea relației cu acestea s-a situat în centrul activităţii infracţionale a soţilor avocaţi Gherbovan Silinescu Claudia, Gherbovan Silinescu Radu şi a inculpatului Chiriac Gabriel. Probele administrate în cursul urmăririi penale au dezvăluit tabloul unei conivenţe tacite între inculpaţii implicaţi, de cele mai multe ori fiind subînţelese modalităţile de ,,rezolvare”. 

Patriarhul suprem

Descoperirea relaţiei infracţionale dintre inculpaţii Puşoiu Iuliana, Bîrsan Gabriela Victoria, Gherbovan Silinescu Claudia, Gherbovan Silinescu Radu şi Chiriac Gabriel a fost îngreunată, favorizată şi chiar zădărnicită, în raport cu unele fapte de către Pandrea Anton, care pe fondul cercetărilor efectuate faţă de judecătoarele Puşoiu Iuliana, Bîrsan Gabriela Victoria şi avocata Gherbovan Silinescu Claudia le-a ajutat prin intermediul judecătoarei Corbu Corina ,,să afle,, că sunt vizate de cercetările penale pentru infracţiuni de corupţie.

Astfel, judecătorul Pandrea Anton a autorizat la data de 5 mai 2011, în calitate de preşedinte al secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, interceptarea şi înregistrarea audio – video pe o durată de 30 zile a convorbirilor telefonice ambientale dintre judecătoarele Puşoiu Iuliana, Bîrsan Gabriela Victoria şi avocata Gherbovan Silinescu Claudia, precum şi înregistrarea de imagini. Despre activităţile judiciare pe care le-a dispus (deşi erau  nepublice) i-a spus judecătoarei Corbu Corina Alina, iar aceasta, la rândul său, în calitate de „prietenă” a atenţionat-o pe Gherbovan Silinescu Claudia, consecinţa fiind îngreunarea şi zădărnicirea urmăririi penale, deoarece imediat au aflat şi judecătoarele Puşoiu Iuliana şi Bîrsan Gabriela Victoria.

Legătură…colegială

Astfel, Pandrea Anton a dispus măsuri de supraveghere în cauză și având o legătură colegială cu judecătoarea Corbu Corina i-a spus că Gherbovan Silinescu Claudia face obiectul unor măsuri de supraveghere. De aici și până la favorizarea celor trei a fost o simplă chestiune de limbaj ,,vorbiți mai puțin”. Astfel, probele administrate au relevat că începând cu data de 5.04.2011, când Pandrea Anton a autorizat măsurile de supraveghere, discuțiile interceptate între persoanele vizate de cercetări sau între acestea și alte persoane erau centrate doar pe tema justificării cu o perseverență când modestă când impertinentă a mitei primite până la aceea dată, tocmai pentru că aflaseră de existenţa cercetărilor care le-ar putea viza. Prin intermediul inculpatei Gherbovan Silinescu Claudia  şi judecătoarele Puşoiu Iuliana, Bîrsan Gabriela Victoria au fost avertizate asupra măsurilor care le vizau.

Cercul închis

Așadar, deși nu a existat o legătură directă a fiecăruia dintre judecătorii Pandrea Anton și Corbu Corina cu fiecare dintre cele trei beneficiare ale favorizării, divulgarea datelor s-a realizat de la unul la altul, prin circuitul de prietenii dintre cei vizați. De altfel, după ce „au aflat despre cercetările efectuate în cauză” preocuparea majoră a judecătoarelor Pușoiu Iuliana și Bârsan Gabriela a fost de a-și constitui probe, alibi, justificări, revendicând cu un plus de tenacitate corectitudinea relației dintre ei, pentru a ascunde cooperarea lor delictuală. În cauză s-a dispus luarea masurilor asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpaților:  Bîrsan Gabriela Victoria, Pușoiu Iuliana, Gherbovan Silinescu Claudia și Gherbovan Silinescu Radu. În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: