Evenimentul Zilei > Politica > DECLARAȚIE incredibilă în PARLAMENT, pe tema CENTENARULUI. ” Pentru MAGHIARI va rămâne o PIERDERE majoră”
DECLARAȚIE incredibilă în PARLAMENT, pe tema CENTENARULUI. ” Pentru MAGHIARI va rămâne o PIERDERE majoră”

DECLARAȚIE incredibilă în PARLAMENT, pe tema CENTENARULUI. ” Pentru MAGHIARI va rămâne o PIERDERE majoră”

În ședința solemnă a Parlamentului de miercuri, senatorul UDMR Novak Csaba-Zoltan a declarat că Centenarul reprezintă o „pierdere majoră”.

„Maghiarii din România nu se pot raporta la acest Centenar la fel ca majoritatea românilor, întrucât ceea ce românii consideră ca fiind împlinirea dezideratului lor naţional, pentru maghiari va rămâne o pierdere majoră până când promisiunile cuprinse în rezoluţia de la Alba Iulia nu vor fi respectate”, a declarat senatorul UDMR în Parlament.

„Deşi secolul trecut a însemnat una dintre cele mai dramatice perioade ale istoriei maghiarilor, totuşi acesta are şi un mesaj pozitiv: comunitatea maghiară din România a reuşit să-şi păstreze identitatea, cultura, limba în secolul 20, ca şi comunitatea românească din secolele 17-19. De fiecare dată, comunitatea maghiară a avut o atitudine constructivă, paşnică şi cooperantă. În puţinele momente critice, am ales calea dialogului. (…) Celor care suspectează mereu un scop ascuns şi planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania le transmitem că abordarea lor este absolut greşită”, a declarat Csaba-Zoltan.

El a adăugat că în deceniile care vor urma se va constru o țară „bazată pe toleranţă şi înţelegere reciprocă, pe dialog sincer, pe respectul faţă de cultura şi diversitatea celuilalt, o ţară în care minorităţile naţionale şi religioase pot avea sărbători comune, gândind la bunăstarea ţării şi la tot ceea ce îi uneşte”.

Ședinţa solemnă a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri a avut loc miercuri.

Ședința a început cu intonarea imnului naţional, urmată de alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis. Au mai ținut discursuri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă, Custodele Coroanei Române, MS Margareta, precum şi reprezentaţi ai grupurilor parlamentare.

La şedinţa solemnă au fost invitaţi să participe foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, membrii Guvernului, precum şi şefii misiunilor diplomatice cu reşedinţa la Bucureşti.