Papa Francisc se află în a doua zi a vizitei istorice pe care Suveranul Pontif o face în Irak. Este pentru prima dată când un Papă ajunge în această țară cu orientare majoritar musulmană. În ciuda restricțiilor, dar și a amenințărilor de securitate, Papa Francisc a declarat că nu a vrut să dezamăgească din nou comunitatea creștină din Irak În  anul 1999, Papa Ioan Paul II și-a anulat vizita cu doar câteva zile înainte.

Lider al șiiților din Irak, influent și în alte țări

Astăzi va fi consemnat și cel mai important moment al acestei vizite a liderului spiritual de la Vartican. Și asta pentru că Papa Francisc se va afla față în față cu marele ayatollah Ali al-Sistani. Cel care este liderul religios al şiiţilor irakieni și care se bucură de mare influență în ramura șiită a musulmanilor. Nu numai a celor din Irak.

Ali al-Sistani are 90 de ani, este un moderat, care la fel ca și Papa Francis a lansat de mai multe ori apeluri la calm și la pace. El a încercat să stopeze actele de violență și de haos din Irak. Suveranul Pontif se va întâlni cu Sistani în locuința acestuia din Najaf. Un oraș sfânt al şiiţilor, acolo unde este înmormântat primul imam Ali, văr al profetului Mohamed. Totodată și cel de-al patrulea dintre califii bine ghidați.

Papa Francisc ajuge și la situl arheologic de la Ur, în cadrul vizitei din Irak

De la Najaf, Papa Francisc se va deplasa la situl arheologic de la Ur. Ales datorită simbolismul său, orașul sumerian unde se spune că s-a născut Avraam, patriarh al iudaismului, creștinismului și islamului.

Seara, liderul de la Vatican va reveni la Bagdad pentru o slujbă la catedrala caldeeană. Caldeenii sunt descendenți ai asirienilor, cei care au îmbrățișat catolicismul de rit oriental. Va fi un moment simbolic menit să încurajeze creştinii irakieni. Comunitatea lor, una dintre cele mai vechi din lume, a scăzut dramatic.

De la 1,5 milioane, în 2020, la 300.000 în prezent. Mâine, Papa se va deplasa la Mosul. Un oraș devastat în urma războiului cu Statul Islamic. Acolo unde creștinii încearcă să revină la propriile locuințe.