Pandemia a readus marile probleme pe capul columbienilor. Copiii sunt cei mai afectați

Pandemia a readus marile probleme pe capul columbienilor. Copiii sunt cei mai afectați

Țara este din nou afectată de organizațiile care vor să controleze traficul de droguri.

Pandemia de coronavirus a adus probleme suplimentare în Columbia, dincolo de cele de sănătate. Grupările armate din această țară au intensificat recrutarea de copiilor, în condițiile în care şcolile şi serviciile de protecţie a minorilor şi-au întrerupt activitatea, conform Agerpres.

Zeci de copii au fost ucişi, mutilaţi sau recrutaţi de grupările armate în contextul în care violenţele şi tulburărilor civile au reapărut în această țară din America de Sud. Conform datelor Coaliţiei împotriva implicării copiilor şi tinerilor în conflictul armat din Columbia (COALICO), au fost consemnate 190 de cazuri de recrutare şi exploatare a copiilor de către grupări armate, în prima jumătate a acestui an. Comparativ, în perioada corespunzătoare din 2019 au fost înregistrate doar 38 astfel de cazuri.

„Este o tendinţă profund îngrijorătoare, determinată în parte de pandemia de coronavirus, în condiţiile în care şcolile şi alte servicii de protecţie s-au închis şi copiii au devenit o ţintă uşoară pentru grupările armat”, a anunțat organziația Salvaţi Copiii. Paradoxal, pandemia nu a împiedicat intensificarea rapidă a violenţelor, ci dimpotrivă, intensificarea lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

240 de morți în acest an

În acest an, în Columbia au avut loc peste 60 de masacre, adică evenimente care au însemnat uciderea a cel puţin trei persoane, soldate cu peste 240 de decese, conform observatorului local Indepaz. Mai multe dintre aceste masacre au avut ca ţintă minori. Guvernul preşedintelui Ivan Duque atribuie astfel de masacre confruntărilor dintre grupuri armate rivale implicate în traficul de droguri.

Predecesorul lui Duque, Juan Manuel Santos, a semnat în 2016 un acord de pace cu mişcarea de gherilă FARC, dar în multe regiuni ale ţării continuă să activeze disidenţi ai FARC, militanţi ai grupării de gherilă Armata Naţională de Eliberare (ELN) şi o serie de alte formaţiuni paramilitare şi grupuri de crimă organizată.

„Un răspuns ferm şi concertat al autorităţilor, societăţii civile şi comunităţilor este esenţial pentru a pune capăt acestui război împotriva copiilor” a spus Maria Paula Martinez, directoarea Salvaţi Copiii pentru Columbia.