Pâinea devine din ce în ce mai scumpă. Prețurile cresc îngrijorător. S-a atins maximul istoric

Pâinea devine din ce în ce mai scumpă. Prețurile cresc îngrijorător. S-a atins maximul istoric Cum să menții pâinea proaspătă mai mult timp. Un truc simplu, dar eficient. Sursa foto: Pixabay

Românii au început anul cu majorări de preț pe toate segmentele. Ne aflăm nu doar într-o criză sanitară, ci și în una economică, iar specialiștii preconizează că scumpirile nu se vor opri aici. Pâinea, un aliment de bază în alimentația populației, a ajuns la peste 10 lei/kg. Prețul a crescut în ultimul an cu aproximativ 10%.

Românii trebuie să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar pentru pâinea cea de toate zilele. La începutul lui 2022, prețul acesteia a ajuns la un maxim istoric, peste 10 lei/kg. Creșterea înregistrată este una substanțială în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Vorbim despre majorări de preț de peste 10%.

Prețul pâinii a crescut în ultimele 12 luni de la 3% până la 30%. Majorarea variază în funcție de producător, tipul pâinii și calitatea grâului din care este făcută, arată datele colectate de ZF de la jucători din piața de morărit și panificație și din retailul modern.

„Avem o creştere în 12 luni de 2,8% la preţul pâinii, pentru că atât a putut suporta consumatorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe raft, preţurile au crescut între 6% şi 10% pentru specialităţi, deoarece grâul de panificaţie este la maxime istorice, de 1.400 lei/tonă în portul Constanţa, iar ureea este, în medie, 4.000 de lei/tonă“, a spus Ovidiu Bucătaru, CFO, Grup Şerban Holding, în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Coșul de cumpărături al românilor, din ce în ce mai scump

Pâinea nu este singurul aliment de bază în cazul căruia au fost înregistrate majorări de preț în ultimul an. Potrivit raportului făcut public de Organizația pentru Alimentație și Agricultură, uleiul vegetal a înregistrat o creștere de 4,2% în ultima lună, atingând un nivel record.

Un maxim istoric a fost înregistrat și în cazul lactatelor, a căror preț a crescut cu scut cu +2,4% pentru a cincea lună consecutiv. Cele mai scumpe produse din această categorie sunt untul și laptele praf degresat.

Prețul cerealelor a crescut și el cu 0,1% la nivel global. În cazul porumbului vorbim despre o majorare de +3,8%, stimulat de îngrijorările legate de condițiile de secetă din America de Sud. Prețul la grâu a înregistrat unele scăderi, asta datorită recoltei mari din Australia și Argentina.

Singurul care a înregistrat scăderi de preț este zahărul. În ultima lună, acesta a scăzut cu -3,1%.