Pâinea cu maia, cea mai sănătoasă variantă. Cea din magazine trebuie însă evitată

Pâinea cu maia, cea mai sănătoasă variantă. Cea din magazine trebuie însă evitatăSursa foto: Arhiva EVZ

Pâinea cu maia este una dintre cele mai sănătoase variante de integrat în alimentația noastră, susține dr. Roxana Voica, medic specialist gastroenterologie, medic primar boli infecțioase și cu competenţe în nutriţie şi ecografie.

Cu toate că medicul recomandă consumul prioritar al acestui tip de pâine, aceasta subliniază importanța achiziționării acesteia din brutării, nu din magazine.

Acest lucru se datorează faptului că pâinea de brutărie este mai proaspătă și conține mai puțini aditivi în comparație cu cea din supermarketuri, care are un termen de valabilitate mai lung și un conținut crescut de aditivi.

Pâinea cu maia, cea mai bună pentru sănătatea noastră

Corect ar fi o pâine din cereale integrale cu maia, fără atât de mulţi aditivi. Cu siguranţă că zahărul în cantitate minimă, care activează cumva maiaua, nu e o problemă. Nu acolo este problema.

Ideal ar fi să o facem în casă şi să folosim făină integrală, din cereale integrale. Se spune că pâinea din secară şi făina din secară ar fi una din cele mai sănătoase”, a afirmat Roxana Voica.

Pâine cu gust de carne de porc, vită, pasăre și peşte. Invenţie brevetată la Galați

Sursa foto: Pixabay

Dr. Voica a subliniat importanța consumului zilnic de 30 de grame de fibre, o cifră adesea dificil de atins.

Dieta românilor, mai mult bazată pe fast-food

Potrivit medicului, trendul spre consumul de fast-food și adoptarea unei diete occidentale în rândul românilor duce la o scădere a consumului de fibre în dieta noastră.

Fibrele provin dintr-o varietate de surse vegetale, precum legumele, leguminoasele (cum ar fi fasolea, năutul, lintea), supele creme, humusul, mazărea, fasolea neagră, nucile și semințele, amestecurile crude și nesărate, cerealele integrale și quinoa.

„Atenţie, fructele şi ele conţin zahăr. Le putem mânca ca desert, la finalul mesei”, a adăugat medicul specialist în gastroenterologie, potrivit News.ro.

E important de reținut că pâinea cu maia este remarcabilă pentru conținutul său bogat în două categorii de substanțe benefice pentru digestie: fibre alimentare și prebiotice.

Cereale, fibre

Sursa foto: Pixabay

Aceste componente sunt esențiale în alimentarea bacteriilor benefice din intestin, contribuind astfel la menținerea unei sănătăți intestinale optime și la îmbunătățirea procesului de digestie.

Consumul regulat al acestui tip de pâine poate aduce multiple beneficii sistemului digestiv.

Ne puteți urmări și pe Google News